Ce trebuie sa stii inainte de a monta o centrala termica

Ce trebuie sa stii inainte de a monta o centrala termica

Ai luat decizia de a monta o centrala termica, insa nu stii daca ai toate informatiile necesare inainte de a te apuca de treaba? Ti-am pregatit noi un ghid care te va ajuta!


Montarea unei centrale termice presupune bani investiti, dar si un proces birocratic destul de stufos. Daca alegi sa achizitionezi o centrala in condensatie pe gaz sau una cu gazeificare pe lemne, atunci afla ca investitia ta va fi amortizata in cativa ani, iar in tot acest timp te vei bucura de apa calda si de caldura pentr tine si intreaga familie.

De ce acte ai nevoie?

Pentru a putea monta o centrala termica si pentru a o pune in functiune, ai nevoie de:

  • Autorizatii pentru instalatia de gaz;
  • Autorizatii pentru functionarea centralei termice;
  • Autorizatie pentru montarea acestei centrale;
  • Autorizatie pentru a te debransa de la sistemul centralizat de incalzire.

Centralele termice pe gaz, dar si cele pe lemne pot fi instalate doar daca ai autorizatie de la ISCIR deoarece acestea sunt echipamente sub presiune. (ISCIR = Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat)


Debransarea

Primul pas este sa te debransezi de la RADET sau de la un alt sistem similar, daca locuiesti in alt oras decat Bucuresti. Acest lucru se poate face in perioada 15 aprilie-15 august, cand nu se furnizeaza caldura.

Pentru a te debransa ai nevoie de: acordul vecinilor (vertical si orizontal), o notificare depusa la RADET cu cel putin 30 de zile inainte de debransare, dar si acordul Asociatiei de Proprietari.

Costurile de debransare ajung pana la 1000 RON.


Autorizatia pentru instalatia de gaz

Pentru a te racorda la o instalatie de gaz ai nevoie de autorizatie de la ANRE – Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei. Ai nevoie de o firma de instalatii care sa te ajute cu realizarea schemei de montaj pentru centrala, sa te ajute cu intocmirea dosarului, dar si cu racordarea la gaze.

Apoi, ai nevoie de un contract special pentru centrala termica, chiar daca deja ai contract pentru gaze.

Pentru dosar ai nevoie de: acte de proprietate, plan de amplasament, un memoriu tehnic, schema lucrarilor de instalatii, informatii despre amplasament, dar si de firma autorizata de ANRE care sa execute lucrarea.


Daca montezi centrala termica intr-o casa noua ai nevoie de alte autorizatii, inclusiv de cea de construire.

Autorizatii pentru montarea centralei termice

Firma care iti va monta o astfel de centrala se va ocupa de acest proces doar daca ai aceste acte:

  • proiectul instalatiei de gaze;
  • contractul cu firma autorizata ISCIR;
  • documente care sa ateste punerea in functiune, dar si receptia instalatiei de gaze;
  • factura centralei termice, dar si un manual de utilizare.

Autorizatii pentru functionarea centralei

Centralele pe gaz si lemne au nevoie de reautorizare o data la 2 ani de zile. Daca nu te ocupi de acest lucru, risti amenzi foarte mari. De asemenea, in paralel trebuie sa te ocupi de avizarea instalatiei de gaze.

Inainte de a achizitiona o centrala termica, asigura-te ca alegi cea mai buna varianta pentru tine si pentru familia ta. Centrala trebuie sa fie destul de puternica pentru a iti ofera caldura si apa menajera de care ai nevoie tu si intreaga familie, dar sa aiba si toate accesoriile de care nu te poti lipsi!

Speram ca ghidul de mai sus te va ajuta atunci cand alegi sa iti montezi o centrala termica!

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI