Despre aleile din beton – Cum se toarna si cum se intretin

Despre aleile din beton – Cum se toarna si cum se intretin

In curtile noastre putem avea alei frumoase, atragatoare si rezistente. In articolul de astazi discutam despre aleile din beton. Afla cum se toarna aceste alei, dar si cum se intretin.


Ce beton putem folosi atunci cand construim alei

Aleile construite trebuie sa fie rezistente, indiferent de anotimp, iar acest lucru se poate realiza daca folosim un beton de calitate. Cele mai folosite clase de beton de la noi sunt B200 si B250, acestea find folosite pentru a turna elemente de rezistenta puternic solicitate si pentru a turna stalpii.

B250 poate fi utilizat pentru a turna aleile din curte, insa nu aleile pe care circula masini. Daca in curtea ta vei parca masina, atunci alege clasa B350 sau B400.

Cum se toarna aleile din beton

Inainte de a turna aleile, ai grija sa pregatesti pamantul. Sapa in zonele in care vrei sa torni beton pana la 20 de cm adancime. Apoi, indeparteaza pamantul si taseaza locul cu compactorul. Urmeaza sa pui acolo un strat de pietris de aproximativ 10 cm.


Daca aleile sunt folosite doar pentru circulatia pietonala, atunci acestea trebuie sa aiba minimum 6 cm grosime. Daca ai nevoie de o alee mai rezistenta, atunci pune un strat de beton de 10 cm.

Dupa ce ai turnat betonul si l-ai nivelat, asigura-te ca aleile sunt drepte.

Cum se intretin aleile din beton

Aleile din beton trebuie sa fie turnate cu cateva luni bune inainte ca iarna sa vina. Pentru a le intretine, cel mai bine este sa aplici periodic un strat protector (lacuire). Evita lovuirea sau zgarierea suprafetelor din beton cu obiecte foarte dure, dar evita si sa folosesti substante corozive pentru topirea zapezii.


Astfel, aleile tale se vor mentine frumoase si rezistente pe o perioada mare de timp.

sursa foto: Pinterest & Unsplash

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI