Despre lavandina, lavanda-fluture si lavanda englezeasca

Despre lavandina, lavanda-fluture si lavanda englezeasca

Lavandina, lavanda-fluture si lavanda englezeasca, specii care se pot planta in gradina sau in curte. O singura planta miraculoasa, peste 22 de specii, sute de beneficii si proprietati de care putem profita: lavanda.


Lavanda englezeasca

Lavanda englezeasca este lavanda clasica, ea crescand mai ales in zonele muntoase din sudul Frantei. Are tulpini florale neramificate, de 40-80 cm inaltime, cum frunze de culoare verde-gri-inchis.

Atat florile proaspete, cat si cele uscate sunt folosite la gatit, inclusiv in amestecuri de mirodenii. Lavanda a fost cultivata pe scara larga in sudul Frantei, pentru obtinerea de parfumuri, inca din secolul XVII, insa cateva dintre cele mai fine uleiuri esentiale vin si din Norfolk.

Lavandina

Lavandina sau lavanda hibrida intermediara este o incrucisare intre lavanda englezeasca si lavanda inspicata sau cu frunze late. Cea din urma formeaza un tufis cu port boltit, mai mare decat lavanda englezeasca, atingand 1 metru, cu tulpini florale ramnificate si frunze destul de late. Este mai putin rezistenta si destuul de raspandita la altitudini mai joase, crescand in Spania, sud-vestul si centrul Frantei, nord-vestul Italiei si in Balcani.


Din lavanda inspicata se obtine un ulei intepator, cu miros de camfor, cunoscut ca ulei de spic sau aspic, avand proprietati insecticide. Este folosit in produse de uz veterinar. In zonele de deal apar hibrizii naturali cunoscuti ca lavandina, plante care au inflorescente perechi si cresc mai repede decat lavanda englezeasca.

De aceea, daca vrei un soi de lavanda care creste rapid, lavandina este cea mai potrivita. Cu toate acestea, ea nu este la fel de rezistenta, insa tolereaza mai bine umiditatea.

Utilizari casnice si culinare ale lavandei, o planta denumita si „iarba vrajitoarelor”

Lavanda-fluture

Lavanda-fluture are o inflorescenta compacta, asemanatoare cu un ananas, in varful careia se inalta un grup de bractee sterile, ca niste petale. Aici intra specia L. stoechas, cunoscuta si ca lavanda frantuzeasca sau italiana, care creste pe dealuri aride si costise muntoase, de-a lungul tarmului mediteranean. Are inflorescente scurte si bractee sterile relativ mici.


Lavanda spaniola sau portugheza, intalnita in nord-estul Portugaliei si in nordul, sudul si centrul Spaniei, are tulpini si bractee sterile mai lungi. Cea mai curioasa lavanda verde are frunze de un verde-stralucitor, lipicioase, intens aromate, flori mici, albe si bractee sterile alb-verzui.

Cea mai rezistenta dintre cele trei este L. stoechas, care poate suporta temperaturi de pana la -5 grade Celsius, desi rezistenta acesteia depinde si de tipul de sol. Toate soiurile sunt potrivite pentru gradinile la altitudini joase. Plantele au nevoie de un sol foarte bine drenat. De asemenea, plantele sunt rezistente la seceta.

Soiul este potrivit si pentru ghiveci sau pentru rondurile din locurile uscate si insorite. Le poti pozitiona si langa ziduri. Arata superb si sunt potrivite pentru a infrumuseta locul.


sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI