Instalatiile sanitare: tevi de cupru sau polipropilena – ce alegem?

Instalatiile sanitare: tevi de cupru sau polipropilena – ce alegem?

Cand vorbim despre instalatiile sanitare, ne referim la totalitatea tevilor, conductelor si circuitelor de apa rece si calda, incalzire si canalizare, dintr-o locuinta.


Proiectarea unei instalatii sanitare bune este o sarcina dificila pentru o persoana care nu are nici un fel de cunostinte in acest domeniu, de aceea este recomandat sa va bazati pe sfaturile unui specialist sau sa va documentati temeinic inainte de orice plan si achizitie de componente.

Pe langa proiectarea intregii instalatii, alegerea componentelor este de asemenea, foarte importanta. Deci, ce e recomandat sa alegem: tevi de cupru sau tevi de polipropilena?

Si cuprul si polipropilena pot fi folosite atat pentru instalatiile sanitare, cat si pentru instalatii termice, manopera este la fel de usoara ca timp de lucru si executie.


Tevi de cupru versus tevi de polipropilena: avantaje si dezavantaje

1.Durata de viata: durata tevilor este un factor important de luat in considerare, de aceea trebuie sa stiti ca tevile de cupru au o durata de viata nelimitata si o garantie de 30 de ani, iar tevile de polipropilena au o durata de viata medie de 50 de ani, iar garantia variaza de la un producator la altul.

2. Randamentul: in ceea ce priveste randamentul, tevile din polipropilena sunt mai eficiente, pentru ca nu pierd caldura, iar coeficientul de transfer este fiind foarte mic, pe cata vreme tevile de cupru au un transfer termic ridicat cu exteriorul, insa pot atinge acelasi randament ca al tevilor din polipropilena, daca au o izolatie foarte buna, ceea ce presupune costuri suplimentare.

3. Rezistenta la coroziunea chimica: tevile de polipropilena sunt mult mai rezistente la coroziunea chimica decat cele de cupru, de aceea daca sunteti conectati la sistemul centralizat, sistem in care conductele se curata cu substante chimice, atunci va recomandam sa alegeti polipropilena, caci cuprul nu rezista.


4. Aspectul estetic: aspectul estetic nu este unul de neglijat nici in cazul instalatiilor termice si sanitare, iar aici tevile de cupru au castiga de cauza. Sunt subtiri si mult mai aspectuoase decat cele de polipropilena, care sunt masive si inestetice, fitingurile fiind chiar mai mari si mai voluminoase decat teava in sine. Tevile de cupru se pot vopsi, astfel incat sa se potriveasca cu designul locuintei, si chiar daca veti spune ca si polipropilena poate fi vopsita, vopseaua nu va rezista foarte mult.

5. Pret: ei bine, pe langa toate celelalte elemente de luat in calcul, si pretul este un factor important in alegerea instalatiei potrivite. Prin urmare, in privinta costurilor, tevile de cupru pot ajunge sa coste cu pana la 20% mai mult decat cele de polipropilena, dar aici nu trebuie pierdut din vedere raportul pret vs. durata de viata.

Daca vreti sa va faceti o idee asupra costurilor, atunci va recomandam sa aruncati o privire AICI si sa va faceti cateva calcule simple.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI