Iti doresti sa te muti in casa noua? Uite ce solutii ai!

Iti doresti sa te muti in casa noua? Uite ce solutii ai!

Oricine isi doreste o casa proprie, o locuinta numai a lui pentru care nu trebuie sa plateasca chirie. De cele mai multe, pentru ca acest lucru sa se intample, intervine nevoia de a apela la un credit pe termen lung. Pentru ca achitarea unui credit nu este tocmai usoara si este o responsabilitate pe care o vei avea multi ani de zile, inainte de a face acest pas, ai grija sa te documentezi.


Alege cea mai buna solutie pentru tine si abia apoi opteaza pentru a alege un credit la banca. Exista mai multe tipuri de credite. Fiecare tip de credit are atat avantaje, cat si dezavantaje, insa tu trebuie sa alegi solutia ideala pentru tine si bugetul tau.

Ce trebuie sa iei in calcul inainte de a lua o decizie? 

Primul lucru de care trebuie sa tii cont este rata lunara pe care trebuie sa o platesti. Ai grija ca aceasta sa nu afecteze foarte mult bugetul familiei. De asemenea, inainte de a alege un credit, ai nevoie de o suma de bani pe care sa o poti oferi drept avans.


Tipuri de credit din Romania

Creditul Prima Casa

Creditul Prima Casa este cel mai popular tip de credit pe care oamenii il aleg pentru a achizitiona o locuinta. Programul Prima Casa este conceput de Guvern, iar bancile sunt inscrise pentru a oferi acest serviciu tinerilor ce doresc sa isi cumpere o locuinta.

Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a putea obtine acest tip de credit si care sunt regulile pentru accesarea lui? 

1. Sa nu fi avut niciodata o locuinta cu suprafata utila mai mare de 50 de metri patrati, cu exceptia cotelor primite prin mostenire.


2. Locuinta nu trebuie vanduta in urmatorii 5 ani si trebuie neaparat asigurata.

3. Trebuie sa platesti un depozit echivalent cu dobanda a trei luni de credit.

4. Avansul pe care trebuie sa il platesti este de 3.000 euro pentru locuintele care costa sub 60.000 euro, iar pentru o locuinta mai scumpa trebuie sa platesti diferenta dintre pretul locuintei si pragul de 60.000 euro plus cei 3.000 euro.


Creditul Ipotecar

Acest credit nu tine cont de vreun program guvernamental, asa ca orice panca isi poate stabili oferta.

De exemplu, la BCR exista o suma maxima de pana la 85% din valoarea investitiei pentru astfel de credite ipotecare, termenul maxim e de 30 de ani pentru achitarea creditului, iar avansul minim este intre 15% si 25% din valoarea investitiei in functie de localitatea in care este situat imobilul.

casa noua

Creditul Imobiliar

Acesta poate fi accesat atat pentru a cumpara o locuinta, cat si pentru a moderniza una sau a refinanta alt credit imobiliar. La acest credit, dobanda poate creste mai mult, in functie de conditiile existente pe piata. La creditul ipotecar, banca este obligata sa ajusteze dobanda in functie de evolutia indicelui monetar ROBOR.

Creditul imobiliar poate fi folosit si daca vrei sa iti extinzi locuinta sua sa iti renovezi casa. Avansul pentru acest credit este de 15% din valoarea locuintei.

Acestea sunt optiunile pe care le ai daca alegi sa iti achizitionezi o locuinta a ta.

Fie ca optezi pentru un credit ipotecar, imobiliar sau vrei sa iti deschizi un astfel de card de debit la o banca, alege sa studiezi avantajele si dezavantajele pe care le ai la fiecare banca.

sursa foto: Unsplash

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI