Gutuile sunt fructele toamnei. Au o aromă deosebită și sunt cunoscute pentru beneficiile lor asupra sănătății. Cu toate acestea, nu multe persoane știu care este perioada ideală de a culege gutuile. Aflați toate detaliile în materialul următor!
Perioada ideală de a culege gutuile
Este vremea celor mai parfumate fructe ale toamnei: gutuile. Mulți români cultivă gutui în propriile grădini, dar majoritatea nu știu când să le și culeagă.
De regulă, acestea se culeg începând cu sfârșitul lunii septembrie și continuând până în noiembrie, în funcție de varietate și condițiile climatice. Momentul optim pentru culegere este atunci când gutuile devin galbene și parfumate, dar înainte ca acestea să devină foarte moi.
Un alt aspect la care să fiți atenți este puful lor. Dacă acesta s-a curățat, iar coaja fructelor este aurie și lucioasă, înseamnă că ele sunt bine coapte și gata de cules.
În schimb, dacă puful se curăță greu de pe gutui, atunci înseamnă că trebuie să mai așteptați.
În plus, gutuile mature au un miros intens și plăcut. Aroma lor este un semn important al maturității. Gutuile nu trebuie să fie prea moi, deoarece se vor strica rapid. O ușoară fermitate este ideală.
Acordați atenție frunzelor. Dacă acestea încep să se îngălbenească sau să cadă, este un semn că fructele sunt gata de cules.
Cât timp rezistă
Gutuile rezistă mai puțin decât alte fructe la păstrarea îndelungată. Deși par mai robuste, gutuile rezistă mult mai puțin la păstrare decât merele sau perele. În condiții optime pot fi păstrate până în decembrie – ianuarie. Doar câteva soiuri rezistă până în februarie – martie.
Aceste fructe se păstrează cel mai bine în locuri răcoroase, ferite de razele solare. Când încep să se strice, pulpa gutuilor devine maronie și nu mai poate fi consumată.
Sursa foto: freepik