Suplimente alimentare recomandate vegetarienilor
Oamenii aleg un regim alimentar vegetarian din diferite motive: grija pentru mediul inconjurator, dorinta de a nu rani animalele sau sanatatea lor. Potrivit studiilor, regimul vegetarian poate reduce riscul aparitiei unor boli cronice precum afectiunile cardiovasculare, cancerul sau diabetul de tip 2. Totusi, pentru ca regimul vegetarian sa aiba aceste efecte benefice, el trebuie sa fie echilibrat si sa aduca organismului toti nutrientii necesari. Uneori, unii nutrienti nu sunt asimilati prin alimentatie si este nevoie de suplimente. Iata care sunt cele mai recomandate suplimente alimentare pentru vegetarieni.
Vitamina B12
Alaturi de vitamina D, vitamina B12 este necesar sa fie suplimentata, in regimul vegetarian, pentru ca niciuna dintre ele nu se regaseste in alimentatia pe baza de plante. Vitamina B12 joaca un rol foarte important in corp si nu trebuie sub nicio forma sa lipseasca. De ea se leaga productia de celule rosii si sinteza ADN-ului. In plus, vitamina B12 sustine functia creierului. Mai multe studii au aratat ca multi vegetarieni care nu consuma suplimente au o carenta de vitamina B12, in timp ce in randul persoanelor care consuma produse animale numai unul din zece are deficit.
Vitamina D
Vitamina D joaca si ea un rol foarte important in mai multe procese din organism: regleaza activitatea hormonala, sustine sistemul imunitar si fixeaza calciul in oase. O modalitate de a asimila vitamina D este expunerea la soare, insa, numarul de zile insorite de la noi poate sa nu asigure necesarul unui adult. Vegetarienii au si mai putine surse de vitamina D, intrucat, aceasta se gaseste mai mult in lactate, peste sau oua. Daca ai un stil de viata vegan, cauta suplimente cu vitamina D3, care se asimileaza cel mai usor in organism.
Spirulina
Spirulina este o alga de culoare verde-albastrui, despre care multi nutritionist spun ca este cel mai complet aliment din lume. Ea contine mai multe proteine decat orice tip de carne si are toti aminoacizii si acizii grasi de care are nevoie organismul. Asadar, este perfecta pentru vegetarieni. In plus, spirulina contine vitamine si minerale care sustin toate procesele corpului. Printre acestea: vitamina K, vitamina D, vitamina E, calciul, fosforul, seleniul si zincul. Poti consuma spirulina sub forma de pudra, in shake-uri si salate sau ca tablete.
Calciu – Suplimente alimentare
Calciul este crucial pentru sanatatea oaselor. Acest mineral important are nevoie de vitamina D pentru a fi absorbit in corp. Insa, chiar daca ai rezerve suficiente de vitamina D, ai putea avea deficienta de calciu, daca urmezi o dieta vegetariana stricta, pentru ca sursele principale de calciu sunt lactatele. In plus, daca bei cafea sau ceai verde, este nevoie sa consumi mai mult calciu, intrucat cafeina poate sa incetineasca absorbtia calciului. Vegetarienii pot consuma multe verdeturi, care contin cantitati moderate de calciu. Insa, este bine sa suplimenteze alimentatia cu tablete.
Zinc
Zincul sustine sitemul imunitar si metabolismul celular. Practic, toate celulele din corp au nevoie de zinc pentru a se inmulti si a se diferentia unele de celelalte. In plus, zincul face parte din structura a peste 300 de enzime cu diferite roluri in organism. De aceea, vegetarienii, in special, dar si populatia generala ar trebui sa ia suplimente de zinc, pentru buna functionare a celulelor.
Fier
Despre fier este cunoscut faptul ca ajuta celulele rosii ale sangelui sa transporte oxigenul si nutrientii catre organe. Exista doua tipuri de fier care pot fi consumate prin alimentatie. Fierul hemic provine din surse animale iar cel non-hemic se gaseste in plante. Oricat de bogata in fier ar fi alimentatia vegetariana, fierul non-hemic se absoarbe mai greu in organism, iar carenta rezultata poate produce anemie. Daca urmezi o dieta vegetariana, verifica-ti sideremia (nivelul fierului din organism) si ia suplimente cu fier, daca este nevoie.
In concluzie, dieta vegetariana poate reduce riscul aparitiei unor boli cronice, daca organismul primeste toti nutrientii de care are nevoie. In cazul in care alimentatia nu ofera toate aceste substante, este recomandata administrarea suplimentelor alimentare, dar, doar la recomandarea medicului si in urma unor analize.
sursa foto: Pexels