10 Lucruri la care trebuie sa fii atent cand achizitionezi o locuinta
Fie ca alegi sa vizionezi o casa pe cont propriu sau prin intermediul unui agent imobiliar, trebuie sa fii atent la cateva aspecte pentru a lua decizia corecta.
Atunci cand investesti intr-o casa este important sa alegi ceea ce ti se potriveste deoarece o astfel de achizitie importanta inseamna bani investiti, dar si sentimente si timp.
Fie ca achizitionezi casa folosind un credit sau nu, iata la ce trebuie sa fii atent!
1. Localizarea casei si vecini
Localizarea casei iti va afecta mereu starea de spirit. Fie ca achizitionezi o casa sau un apartament, ai grija ca respectivul cartier sa nu fie unul rau famat. De asemenea, atunci cand achizitionezi o locuinta pe langa oras trebuie sa fii foarte atent la timpul pe care il petreci de acolo pana la locul de munca sau pana la scoala celor mici.
Cel mai bine este sa testezi drumul la orele de varf. Alege una sau doua zile aglomerate pe saptamana si vezi cat timp iti ia sa ajungi de la viitoarea locuinta pana la locul de munca, dar si inapoi.
2. Fii atent la detaliile blocului
Atunci cand achizitionezi un apartament, studiaza cu atentie scara respectiva, dar uita-te si pe lista de la intretinere pentru a vedea daca exista sau nu restante majore, dar si daca pretul intretinerii este prea mare sau nu.
De asemenea, uita-te cu atentie daca scara blocului este sau nu ingrijita. In acest fel, iti vei da seama de ce vecini vei avea in blocul respectiv.
3. Verifica locuinta in detaliu!
Fie ca achizitionezi o casa sau un apartament, verifica in detaliu daca fostul proprietar a avut grija sau nu de locuinta. Urmareste instalatia sanitara, intrerupatoarele, dar si eventualele urme de umezeala sau de mucegai.
Daca apartamentul este la ultimul etaj, verifica terasa blocului si intreaba cand a fost aceasta reconditionata ultima oara.
Daca achizitionezi o casa, verifica starea garajului, dar si a aleilor din curte, pe langa aspectele mentionate mai sus.
Dupa achizitionare, poti folosi un astfel de aparat de spalat cu presiune pentru a curata gospodaria, garajul si curtea. Sunt extrem de eficiente!
4. Rata de crestere a chiriilor
Daca vrei sa achizitionezi o locuinta pentru a o inchiria, verifica cum au evoluat chiriile in zona respectiva in ultimii ani.
5. Costurile de renovare ale imobilului
Inainte de a cumpara locuinta, gandeste-te cat timp vrei sa locuiesti acolo. Daca acea locuinta este temporara, nu are rost sa investesti multi bani in renovarea acesteia. Poti folosi tinci alb pentru a repara diferite tipuri de tencuiala, insa daca costurile de renovare sunt prea mari, iar locuinta este doar temporara, poti lua in considerare o alta optiune.
6. Dotarile locuintei si finisajele
Cu cat dotarile locuintei si finisajele sunt mai avansate, cu atat costurile noastre de redecorare vor fi mai reduse. Verifica daca fostii proprietari lasa in apartament sau in casa electronice sau electrocasnice deoarece acestea iti vor reduce cheltuielile.
7. Orientarea locuintei
O locuinta orientata spre nord va fi mai intunecoasa si mai rece, in timp ce o locuinta orientata inspre sud va fi mai luminata si mai calduroasa. Alege locuinta care sa se potriveasca optiunilor si preferintelor tale!
8. Structura blocului
Daca ai in plan sa darami pereti in casa pentru a face modificari, trebuie sa stii ca acest lucru nu este posibil decat daca blocul este construit pe structuri pe grinzi. Daca blocul este construit pe o structura din pereti portanti din beton, nu ai voie sa darami peretii deoarece se modifica structura blocului.
9. Anul in care a fost construit blocul
Se spune ca blocurile construite dupa 1977, dar inainte de 1990 sunt mai puternice si mult mai rezistente. Pentru a va asigura ca blocul este unul rezistent, poti discuta cu un expert in structuri de rezistenta.
10. Verifica apometrele
Verifica daca apartamentul are apometre si repartitoare, dar nu uita sa intrebi si care sunt costurile la care ajung facturile pe timp de iarna.