Ghidul incepatorului de folosire a masinii de gaurit

Ghidul incepatorului de folosire a masinii de gaurit

Masina de gaurit este un instrument care la prima vedere ar fi folositor doar pentru cei care au talent si indemanare pentru a confectiona diverse lucruri mai mult sau mai putin complicate. Dar in realitate, masina de gaurit este o scula extrem de utila in fiecare casa si este bine sa ai la indemana un astfel de instrument, pentru situatiile in care doresti sa faci anumite modificari prin casa, vrei sa instalezi ceva sau sa repari unele lucruri si nu este neaparat nevoie sa chemi un specialist.


Odata ce ai achizitionat o masina de gaurit sau bormasina nu vei mai avea nevoie de interventii din partea altor persoane si in plus, in timp, vei face o economie importanta la bugetul personal pentru ca nu vei mai apela la acest ajutor specializat. Este bine de stiut ca inclusiv o bormasina simpla poate face o diferenta majora cand vine vorba de sarcini obisnuite de facut prin casa, de la a prinde o oglinda de perete pana la a asambla piese de mobilier repede si in siguranta.

Gandul ca nu ai experienta in manevrarea unei masini de gaurit nu ar trebui sa te impiedice sa iti achizitionezi una. Exista o multitudine de variante disponibile pe piata, mecasnismul de functionare si utlizare este asemanator de la un model la altul, difera insa anumite caracteristici.
Singurul impediment in prima faza de folosire a bormasii, poate fi pentru un incepator, acele ajustari si reglaje ce trebuiesc facute pentru ca masina de gaurit sa functioneze in parametri normali.

Cum alegi bormasina potrivita

Daca este prima data cand cumperi o bormasina si tot pentru prima data vei si manevra un astfel de instrument, este recomandat sa te orientezi catre un model fara fir, nu catre o bormasina cu fir.
O bormasina care functioneza pe acumulatori este exact ceea ce iti trebuie pentru primele tale incercari de utilizare ale masinii de gaurit. In plus, vei avea libertatea sa o folosesti oriunde vrei, fara sa depinzi de o priza, iar atunci cand stii ca vei avea de facut o lucrare mai complexa si urmeaza sa folosesti bormasina mai mult timp, poti avea un set de baterii de schimb la indemana.


Ce contine trusa de baza a bormasinii

Masina de gaurit ar trebui sa fie parte dintr-un kit cu cateva elemente care nu trebuie sa lipseasca un acumulator, un incarcator si desigur bormasina. Un kit cu cateva burghie de baza pentru gauri si capete de surubelnita pentru insurubat si desurubat ar fi de asemenea folositoar pentru lucrurile pe care le ai de facut, de regula, prin casa.

Cum controlezi masina de gaurit

Pana sa pui in functiune masina de gaurit este important sa stii care sunt partile sale componente si care sunt elementele pe care trebuie sa le actionezi pentru ca aceasta sa functioneze.
Mandrina: acesta este locul in care trebuie introdus burghiul ales pentru sarcina pe care doresti sa o realizezi. Pentru a deschide sau inchide mandrina, tine manerul si apasa butonul de declansare.

Comutator declansator: Acesta trebuie tinut apasat pentru a porni burghiul.
Controlul cuplului: Regleaza pentru a schimba cuplul, adica puterea de gaurire a bormasinii.
Comutator de viteze: schimba viteza burghiului. De obicei, un angrenaj inferior este utilizat pentru actionarea suruburilor usoare si un angrenaj superior pentru a face gaurile mai mari sau pentru a insuruba suruburi de dimensiuni mai mari.
Comutator invers: schimba directia de gaurire. (Normal = in sensul acelor de ceasornic, invers = in sens invers acelor de ceasornic.) Cand comutatorul este in pozitia de mijloc sau siguranta, burghiul nu se va roti deloc.
Baterie: alimenteaza burghiul.


Cateva sfaturi utile

Daca ai o masina de gaurit ce ofera si functia de insurubare si desurubare, tine cont ce este
nevoie de o viteza de rotatie minima scazuta, pentru a nu distruge capul suruburilor.
Achizitioneaza un prelungitor flexibil sau un model de cap flexibil , rotativ in cazul in care ai de facut multe lucrari in colturi, unghiuri dificile unde nu ai suficient loc pentru a folosi bormasina in mod normal.
Alege un model care ofera protectie la suprasarcina pentru a putea folosi astfel masina de gaurit in stare buna, pentru o perioada indelungata de timp.

sursa foto: Pixabay

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI