6 calitati care transforma lemnul masiv intr-un material excelent pentru mobila din casa ta

6 calitati care transforma lemnul masiv intr-un material excelent pentru mobila din casa ta

Mobilierul din lemn este un aranjament al locuintei tale ce creeaza o ambianta rustica, pe de-o parte, iar pe de alta parte un sentiment modern. Piesele de mobilier din lemn ofera un aer plin de dichis, alaturi de naturarelea si comoditatea de care ai nevoie in urma unei zile pline de activitati.


Lemnul masiv este un material extrem de durabil, poate trai generatii; este rezistent la fenomenele meteo schimbatoare, umiditate si socuri. Mobila din lemn trece printr-un proces complex de prelucrare. Consulta informatiile urmatoare pentru a cunoaste ce calitati are lemnul masiv potrivit pentru mobilier.

Etapele de prelucrare al lemnului grosier

Inainte ca piesele de mobilier din lemn sa ajunga in incinta locuintei tale, ele trebuie realizate de catre persoane profesioniste si cu experienta. Lemnul trece printr-un proces de prelucrare elaborat ce porneste de la retezarea bustenilor si a bucatilor de lemn in dimensiunile si formele dorite.

In urma acestui proces, cu ajutorul unei masini de rindeluit, fatelete bucatilor din lemn se pregatesc astfel incat sa fie paralele. Urmatorul pas fiind realizat cu masina de calibrat si slefuit lemn, adica scandurile sunt aduse la aceeasi grosime, iar fetele si colturile sunt facute plane si netede.


Finisarea si lacuirea lemnului grosier

Dupa etapele esentiale de prelucrare a lemnului masiv, un alt proces ce ofera calitatea necesara unor piese de mobilier rezistente este modalitatea de finisare a acestora.

Alaturi de pasii de colorare, chituire si slefuire, una dintre cele mai importante etape este lacuirea deoarece prin aceasta, piesele de lemn, si implicit de mobilier, vor fi protejate de pete si murdarie si ele vor deveni mai rezistente la uzura si intemperii.

Tipurile de lemn potrivite pentru mobilier

Calitatea si duritatea mobilierului sunt influentate de tipul de lemn masiv din care a fost construit. Tipul de lemn ales ofera mobilei o nuanta aparte, rigiditate sau flexibilitate cat si diferite modele unice datorita formelor pastrate de la etapele de prelucrare.


Spre exemplu, daca s-a folosit doar lac incolor, vei avea ocazia sa observi trasaturile deosebite pe care le avea busteanul initial. Printre cele mai cunoscute tipuri de lemn se numara:

  • Fagul,
  • Nucul,
  • Stejarul,
  • Frasinul,
  • Ciresul,
  • Mahonul.

Lemnul masiv ofera calitate produselor

Piesele de mobilier create din lemn masiv sunt considerate de calitate superioara spre deosebire de celelalte materiale speciale. Lemnul se potriveste oricarui trend si poate fi amplasat oriunde datorita rezistentei perfomante in fata uzurii si a timpului.

Mobila de lemn se intretine usor

Datorita unui proces de prelucrare si de construire de calitate, mobila din lemn se intretine usor. Cu atat mai mult, exista solutii speciale pentru lemn ce rezista la umezeala, lovituri sau pete de la mancare sau bautura.


Varietatea pieselor de mobilier din lemn

Datorita tipurilor de lemn, a nuantelor si a particularitatilor fiecaruia, stilul si aspectul pieselor de mobilier sunt prezente intr-o varietate mare de modele.

Acestea pot fi achizitionate de la o companie specializata in acest domeniu sau chiar create la persoane profesioniste cu ateliere individuale. Alegerea celui din urma iti va oferi un model unic si in ton cu personalitatea ta.

Sfaturi pentru intretinerea corecta si de durata a mobilierului din lemn masiv

  • Sterge praful cel putin o data pe saptamana.
  • Foloseste lavete moi deoarece mobilierul din lemn masiv este prelucrat natural si nu suporta tratamente chimice de curatate in mod constant.
  • Curata imediat lichidele varsate pe mobila din lemn pentru a evita petele.
  • Protejeaza suprafata mobilierului cu suporturi de pahare si farfurii.
  • Foloseste solutii de curatat speciale pentru mobila din lemn pentru a nu deteriora suprafata acesteia.

Alaturi de informatiile mentionate, mobilierul din lemn este versatil si sustenabil. Piesele de mobilier din lemn (indiferent de tipul acestuia: fag, frasin sau cires) vor oferi un aspect elegant, impunator, rustic si totodata modern locuintei tale. 

In cazul in care doresti reamenajarea sau modernizarea casei cu mobilier, te poti intoarce la lista anterioara pentru a consulta calitatile lemnului si sfaturile pentru intretinerea acestuia.

 

sursa foto: FreePik

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI