Catananche, o planta extrem de interesanta ce merita sa fie mai populara

Catananche, o planta extrem de interesanta ce merita sa fie mai populara

Catananche este o floare deosebit de frumoasa, delicata, de un mov cuceritor. Merita sa fie mai populara si extinsa deoarece este foarte rezistenta.


Originile acestei flori sunt Europa meridionala, dar si Turcia.

Cum arata Catananche coerulea

Catananche coerulea este o planta tufoasa, compacta, inalta de aproximativ 60-70 de cm. Frunzele sale de la baza formeaza o rozeta larga. Ele sunt lanceolate, intregi sau penatfidate, paroase si cenusii, ca si tulpinile.

Frunzele de pe tulpinile florale sunt inguste, au aproximativ 1-2 dinti pe ambele margini. Florile sunt de o culoare albastru deschis sau albastru purpuriu, asemanator cu movul. Discul central al inflorescentei asigura un contrast absolut superb deoarece este de un purpuriu-negricios.


Florile acestei plante superbe se deschid dimineata si la pranz, in jurul orei 12 sau 13, ele se inchid. In dimineata urmatoare, se deschid din nou. Acest lucru face planta mult mai speciala.

Inflorirea ei se petrece pe timp de vara.

Cerintele acestei frumoase si delicate flori

Catananche coerulea are nevoie de mult soare deoarece florile ei se deschid doar in locurile foarte luminoase. Este o planta rezistenta la seceta si are nevoie de un sol usor, nisipos sau pietros, bine drenat si uscat. Nu suporta prea bine gerurile puternice, mai ales daca este vorba de o planta mai batrana.


Cultura acestei flori

Plantele se produc din seminte, butasi de radacina si diviziuni de tufa. Cel mai bine este sa se semene in lunile mai-iunie in ghivece, rasadnite sau solarii, intr-un pamant usor si nisipos. Rasarirea are loc in aproximativ doua saptamani.

Butasii se fac pe timp de toamna, din radacinile groase care se fragmenteaza in portiuni de 6-8 cm. In vederea inradacinarii, se planteaza intr-un pamant nisipos asezat in ladite sau direct in rasadnita. Primavara urmatoare, cand lastarii au aproximativ 4-5 cm lungime, floarea se planteaza in ghivece.

Fractionarea plantelor adulte se face in septembrie sau primavara, la inceputul lastaririi. Materialul saditor obtinut se planteaza in gradina la locul definitiv, toamna sau primavara. Distantele intre plante sunt de 30-35 de cm.


Plantele se inlocuiesc la aproximativ 3-4 ani deoarece nu sunt mai longevive de atat.

Utilizarea acestei frumoase flori

Catananche este o floare frumoasa ce poate sa iti infrumuseteze curtea sau gradina. Florile taiate sunt foarte apreciate in stare proaspata sau uscata. In amenajarile peisagistice se aseaza in grup, solitar, pete florale, borduri mixte.

Exista o multime de combinatii pe care le poti realiza si tu din piatra naturala, flori frumoase, dar si pe ziduri inflorite.

Iti prezentam si o galerie foto superba cu floarea delicata si frumoasa pe care noi iti recomandam sa o plantezi in curtea casei tale. Este rezistenta la seceta, frumoasa si poate sa iti infrumuseteze gospodaria.

Fisostegia, o planta cuminte, nelipsita din curtile gospodariilor vara

Panseluta, o floare delicata de primavara care coloreaza gradinile

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI