Vești proaste pentru românii care au centrale termice în apartamente. O nouă taxă din această iarnă

Vești proaste pentru românii care au centrale termice în apartamente. Dacă se gândeau că li se vor reduce facturile, ei bine, s-au înșelat! Din această iarnă vor fi nevoiți să plătească o nouă taxă stabilită de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniu Energiei. Cei care locuiesc la bloc, vor fi nevoiți să scoată din buzunar o sumă de bani lunar!


Vești proaste pentru românii care au centrale termice în apartamente

Sunt mulți români care locuiesc la bloc și şi-au montat centrale de apartament. Din acest motiv, și-au izolat ţevile care le trec prin apartament pentru a reduce aproape spre zero consumul de căldură pe părţile comune şi implicit să scadă costurile la facturi. Din păcate, ANRE a stabilit, însă, o nouă taxă pentru aceștia!

Taxa nouă pe care trebuie să o plătească locatarii

Din această iarnă, românii care au centrale termice urmează să plătească și căldura degajată de conductele care trec prin apartamentul lor, chiar dacă le-au izolat sau nu

Decizia a fost luată de de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniu Energiei, conform Ordinului nr.7 din 20 martie 2024 privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu.


„Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun de încălzire, repartizată proporțional cu cota indiviză conform prevederilor art. 14, se achită de către toți proprietarii / utilizatorii de apartamente / spații cu altă destinație decât cea de locuință din unitatea de calcul, indiferent dacă:

a) apartamentele sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință sunt sau nu conectate la SACET sau la sursă locală;

b) există sau nu coloane de distribuție a încălzirii ce traversează apartamentele și/sau spațiile cu altă destinație decât cea de locuință și dacă acestea sunt sau nu izolate termic’, este specificat în art.15 din Regulament.


Potrivit legislației, fiecare proprietar are obligația să platească cotă parte din suprafețele comune, indiferent dacă au ales un sistem alternativ de încălzire.

Cum se face calculul

Conform regulamentului impus de ANRE, pentru blocurile situate în zona de temperatură rece, la un grad de deconectare de la sistemul centralizat între 0 și 40%, contribuția la cheltuielile comune este de 40% în lunile septembrie, octombrie, aprilie și mai, de 35% în noiembrie și martie și de 30% în decembrie, ianuarie și februarie.

„Calculul pe parte comună se face în funcţie de cota -parte indiviză pentru toate apartamentele. După ce ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial a fost transmis către firmele autorizate. De la 1 august s-a schimbat modalitatea de calcul. Noi am anunţat asociaţiile de proprietari. Nu putem face în alt fel decât conform legislaţiei în vigoare’, a declarat Mariela Florescu, reprezentant firmă de servicii de contorizare pentru gds.ro.


Centralele termice ar putea dispărea pe viitor

Până în 2040, sistemele de încălzire pe gaz și pe petrol nu vor mai fi folosite. De asemenea, Parlamentul a anunțat că statele membre ale UE ar trebui să înceteze să mai subvenționeze sistemele de încălzire care utilizează combustibili fosili, cum ar fi petrolul sau gazul, începând cu 2025.

„Comisia salută acordul provizoriu la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul pentru a reduce emisiile și consumul de energie al clădirilor din întreaga UE. Directiva consolidată privind performanța energetică a clădirilor (EPBD) va sprijini eforturile UE de decarbonizare a clădirilor în întreaga Uniune”, se arată într-un comunicat al executivului european.

Sursa foto: epitesti.ro

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI