Idei practice de a păstra leușteanul peste iarnă

Leușteanul este o plantă aromatică foarte populară în bucătăria românească, iar păstrarea lui pentru iarnă poate fi făcută prin mai multe metode simple și eficiente. Iată câteva idei practice pentru a păstra aroma leușteanului chiar și în sezonul rece.


Idei practice de a păstra leușteanul peste iarnă

Leușteanul, denumit oficial și Levisticum officinale, este o plantă perenă, folosită drept condiment și remediu naturist. Planta poate crește până la înălțimi de unul sau doi metri, are tulpini viguroase și foarte rezistente.

Mulți români cultivă leușteanul în grădină, pentru a-l folosi la diverse preparate gustoase. În timpul verii, leușteanul se găsește din plin, însă iarna este mai greu să-l ai în stare proaspătă. Cu toate acestea, există câteva idei practice de a păstra leușteanul peste iarnă

De regulă, frunzele de leuștean se recoltează pe tot parcursul verii, câtă vreme sunt fragede și verzi. Cu cât sunt mai tinere, cu atât sunt mai plăcute la gust și se pot consuma crude în salate.


La început de toamnă, se recoltează crenguțele cu semințe și se folosesc pentru conservele de murături sau pentru varza murată. Mai jos vă arătăm câteva metode ideale de a avea leuștean și în timpul sezonului rece.

Se poate păstra uscat

Leușteanul se poate usca în mod natural, legându-l în buchețele mici și agățându-l cu capul în jos într-un loc uscat, răcoros și bine ventilat. De obicei, durează 1-2 săptămâni pentru a se usca complet. După ce s-a uscat, frunzele se pot desprinde de pe tulpini și se pot depozita în pungi de hârtie sau borcane bine închise.

La congelator

Spală și usucă bine frunzele de leuștean, apoi taie-le mărunt sau lasă-le întregi. Pune-le în pungi de congelator sau cutii de plastic bine închise. Leușteanul își va păstra aroma destul de bine și poate fi folosit direct din congelator.


În oțet sau ulei

Poți face un oțet aromatizat cu leuștean, punând frunzele într-un borcan și acoperindu-le cu oțet de vin alb. După câteva săptămâni, oțetul va prelua aroma și poate fi folosit la salate sau alte preparate.

Dacă vrei să-l păstrezi în ulei, amestecă frunzele de leuștean cu ulei de măsline și păstrează-le într-un borcan la frigider. Această metodă va păstra aroma leușteanului pentru câteva luni.

Cu sare la borcan

O altă metodă de conservare a leușteanului este sarea. Frunzele se spală, se lasă să se usuce bine și se așază în straturi dense în borcane mici. Se presară sare grosieră la fiecare strat de frunze, apoi se acoperă cu un strat de sare grunjoasă deasupra, se închide ermetic borcanul și se păstrează la frigider timp de 3 – 6 luni.


În cămară

Crenguțele uscate se învelesc în hârtie cerată, ca pe un buchet de flori, și se atârnă cu florile în jos în cui, într-o cămară rece și uscată. Aici se pot păstra chiar și un an de zile, dacă spațiul este rece și bine aerisit.

Sursa foto: medlife.ro

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI