Insula misterioasă din România, preferată de mulți turiști. Păcuiul lui Soare este o insulă de formă alungită pe Dunăre, care a fost construită între anii 969 – 976, în timpul domniei împăratului bizantin Ioan Tzimiskes. E o construcție solidă care a rezistat trecerii timpului. În ultimii ani, insula a devenit una dintre atracțiile turistice ale Dobrogei!
Insula misterioasă din România, preferată de mulți turiști
Insula Păcuiul lui Soare, cu o lungime de 6 km, este situată în colţul de sud-vest al Dobrogei, în dreptul kilometrilor fluviali 356 – 357, în aval de localităţile Silistra şi Ostrov. Cei care ajung acolo pot observa „podul de piatră, de la care după un ceas este Ostrovul, sat de 200 de case româneşti în dreptul Călăraşilor”.
Fortăreaţa a fost ridicată de către bizantini puţin după anul 971, momentul confruntărilor dintre trupele conduse de împăratul Ioan I Tzimiskes şi cele kieviene de sub conducerea cneazului Sviatoslav, moment în care administraţia constantinopolitană a fost reinstaurată la Dunărea de Jos.
Cum se face accesul
Accesul la Păcuiul lui Soare este destul de dificil din cauza izolării sale pe o insulă din mijlocul Dunării și a lipsei unei infrastructuri turistice dezvoltate. Singura modalitate de a ajunge pe insulă este cu barca, deoarece insula este situată pe Dunăre.
La Ostrov. Aici puteți găsi localnici dispuși să vă transporte cu barca. Este un punct de plecare popular datorită proximității față de insulă. Mănăstirea Dervent, situată în apropiere, este un alt punct de reper de unde se pot organiza excursii către Păcuiul lui Soare. Nu există curse regulate către insulă, iar drumul durează destul de mult.
Locul este plin de legende. Păcuiul lui Soare ar însemna și „Insula lui Soare”. Soare era un haiduc faimos pentru vitejia sa, el obișnuia să își împartă prada cu cei săraci. Se spune că, după moartea sa, fantoma lui Soare bântuia insula și păzește comoara îngropată. Ruinele adaugă un plus de mister insulei și fascinației locului, fiind martore tăcute ale legendelor ce înconjoară insula și istoriei acesteia.
Sursa foto: capturi video Youtube