Multe ciuperci pe care le descoperim în pădure sau pe marginea drumului sunt comestibile, însă unele trebuie verificate înainte de a fi culese. O româncă a găsit, din întâmplare, pe marginea unui pârâu, “ciuperca barometru”. Ce este, de fapt, “ciuperca barometru”? Este sau nu toxică acest tip de specie, aflați în materialul următor.
Ce este, de fapt, “ciuperca barometru”
Conform specialiștilor în domeniu, “ciuperca barometru”, cu o formă foarte interesantă, se mai numește și “steaua pământului”. Denumirea științifică este Astraeus hygrometricus și face parte din familia Diplocystidiaceae.
Recent, o femeie a descoperit această ciupercă pe marginea unui pârâu din pădure, așa că nu a stat pe gânduri și a fotografiat-o.
“Steaua pământului (ciuperca barometru), o formă minunată, găsită azi pe marginea unui pârâu din pădure! Câte ne oferă minunata natură!”, a scris femeia pe grupul de Facebook Orășeni la țară.
Ciuperca este rotundă și seamănă cu o bilă maronie în stadiul inițial. Odată ajunsă la maturitate, în contact cu aerul umed, stratul exterior al ciupercii se deschide în mai multe segmente asemănătoare cu razele unei stele. Supraviețuiește în medii aride, iar în perioadele umede se poate reproduce.
Postarea a strâns numeroase aprecieri, iar unii români cunosc acest tip de ciupercă.
“Ce frumoasă este! Nu am știut că există așa o ciupercă. Mulțumesc pentru postare!”, “Ce frumoase sunt! Nici nu am știut că există așa ceva, darămite să văd. Fantastic câte frumuseți ne dăruiesc natura și pământul”, au fost unele dintre mesajele internauților.
Nu este o ciupercă comestibilă
Deși pare comestibilă, “steaua pământului” nu este o ciupercă care poate fi consumată, Are o textură “lemnoasă și fibroasă”, fiind dificil de consumat, după cum a explicat cineva în comentarii.
De asemenea, ciuperca nu are valoare nutritivă semnificativă, așa cum este cazul altor ciuperci comestibile. Nu este toxică, dar nu e potrivită pentru consum, conform experților.
Folosită în medicina tradițională asiatică
“Ciuperca barometru” apare mai ales în pădurile de conifere, precum și în zonele temperate și tropicale, mai ales în Asia, America de Nord și Europa.
Acest tip de ciupercă a fost folosit în medicina tradițională asiatică, datorită proprietăților antiinflamatorii și antibacteriene. Este nevoie, însă, de mai multe studii pentru a confirma acest lucru, notează ziare.com.
Sursa foto: Facebook Orășeni la țară