Invata cum sa faci singura uleiuri esentiale
Ce sunt uleiurile esentiale?
Uleiurile esentiale sunt substante aromatice obtinute din plante. Acestea sunt de 75-100 ori mai puternice decat ierburile usacate. Uleiurile pot fi extrase din flori, frunze, fructe, seminte, radacini sau rasina. Pe langa metodele industriale de obtinere a uleiurilor esentiale, exista cateva metode traditionale prin care le poti face chiar tu, acasa.
Uleiurile obtinute prin aceste metode pot fi folosite in urmatoarele scopuri:
– la realizarea sapunurilor de casa si a sarurilor de baie homemade (metodele 1 si 2)
– la obtinerea de parfumuri (metodele 1-4)
– in amestecuri tip potpurri sau in lumanari homemade (oricare din cele 6 metode)
Ingrediente necesare:
– Uleiuri (ulei de masline, de strugure, de migdal dulce sau de canoli, care se absoarbe rapid, este usor de procurat, fara miros si nu se strica usor), apa distilata sau alcool, in functie de metoda folosita
– Frunze de plante, tulpini, radacini, sau flori
– Sticlute inchise la culoare
Metoda 1:
Pune plantele intr-o oala si umple-o cu apa distilata. Fierbe amestecul la foc mic timp de 24 de ore. Lasă oala descoperita timp de o saptamana. Colecteaza apoi uleiul de pe suprafața apei si pune-l intr-un recipient de sticla, inchis la culoare. Acopera recipientul cu o bucata de panza si lasa descoperit inca o saptamana pentru a se evapora orice picatura de apa.
Valabilitate: aproximativ 12 luni.
Metoda 2:
Umple un saculet din bumbac cu plantele din care vrei sa faci uleiul si leaga-l strans, apoi pune-l intr-o oala cu apa distilata. Pune oala pe foc si fierbe la foc mic timp de 24 ore. Colecteaza uleiul de pe suprafața apei (aici va trebui sa storci bine saculetul) si pune-l intr-un recipient de sticla, inchis la culoare. Acopera cu o bucata de panza si lasa sa stea descoperit timp de o saptamana pentru a se evapora orice surplus de apa.
Valabilitate: aproximativ 12 luni.
Metoda 3:
Pune 500 ml ulei de masline (sau migdale, jojoba, sau rapita) intr-un borcan de sticla, apoi indeasa cat de multe plante poti. Inchide borcanul cu un capac si lasa-l intr-un loc intunecos si racoros timp de 24 ore, apoi agita-l bine. Dupa 3 zile strecoara uleiul printr-o bucata de panza si pune-l intr-o sticla inchisa la culoare. Daca vrei un parfum mai intens, repeta procesul adaugand plante noi in acelasi ulei.
Valabilitate: aproximativ 6 luni.
Metoda 4:
Intr-o oala pune 2 cani de ulei de masline (sau migdale, jojoba, sau rapita) si plantele aromate. Fierbe amestecul la foc mic timp de 6 ore. Strecoara uleiul printr-o panza deasa, nealbita cu clor, si pune-l intr-o sticla inchisa la culoare.
Valabilitate: aproximativ 6 luni.
Metoda 5:
Intr-un borcan de sticla pune urmatoarele ingrediente: 1 lingura plina cu plante, 1/2 ceasca de ulei de măsline (sau migdale, jojoba, sau de rapita) si 1/2 lingurita de otet alb. Inchide cu capac si lasa-l intr-un loc cald (o fereastra insorita) timp de trei saptamani. Agita-l bine de doua ori pe zi. Strecoara apoi amestecul printr-o panza nealbita cu clor si pastreaza-l intr-un flacon de sticla inchis la culoare.
Valabilitate: aproximativ 6 luni.
Metoda 6:
Pune intr-un vas de sticla plantele si umple cu alcool rafinat, apoi inchide cu capac. Lasa la macerat timp de doua saptamani. Varsa apoi intr-un recipient cu gura mai larga si lasa sa se evapore alcoolul. Colecteaza uleiul ramas si pune-l intr-un recipient inchis la culoare, din sticla.
Valabilitate: aproximativ 6 luni.
ATENTIE! Aceste uleiuri sunt doar pentru uz extern, nu le folositi in mancaruri si nu le ingerati sub nici o alta forma.