Ce alegem pentru termoizolarea locuintei: polistiren expandat sau polistiren extrudat?
Pentru a asigura confortul termic al unei locuinte, cea mai facila metoda este izolarea termica, fie ca vorbim de case amplasate pe pamant sau de apartamente.
Cel mai folosit material pentru izolare este polistirenul expandat sau polistirenul extrudat, dar cati dintre noi stim diferenta dintre cele doua materiale? Asta ne propunem in acest articol, sa va prezentam avantajele si beneficiile fiecarui tip de material.
Polistirenul expandat
Polistirenul expandat este prezent pe piata sub forma de panouri cu grosimi intre 1 cm si 20 cm. Poate fi folosit in renovari, dar si la constructiile noi, in special pentru izolarea exteriorului cladirii, dar si la termoizolarea mansardei.
Pentru termoizolarea fatadelor, specialistii recomanda folosirea exclusiva a polistirenului expandat, cu o grosime minima de 10 cm (cel mai folosit), iar orice cm in plus face ca investitia sa fie mai rentabila pe termen lung.
Atentie! Nu luati decizia de a “economisi” prin reducerea grosimii placii de polistiren expandat, pentru ca grosimea influenteaza pierderile de caldura!.
Acest lucru este valabil pentru ambele tipuri de materiale: grosimea influenteaza pierderile de caldura. Polistirenul expandat rezista foarte bine in cazul unei case amplasate intr-o zona cu umiditate crescuta, prin urmare ciupercile, bacteriile sau mucegaiul nu il afecteaza. Permeabilitatea la vapori a materialului, daca acesta este montat la exterior, nu favorizeaza “blocarea” umiditatii intre placa de polistiren si zid, astfel impiedicand aparitia mucegaiului.
Polistirenul extrudat
Polistirenul extrudat are o fiabilitate si o rezistenta superioara la efectele distructive ale naturii comparativ cu polistirenul expandat. De aceea, este recomandat pentru izolarea pardoselilor cu trafic mare, datorita duritatii si rezistentei mecanice cu mult mai bune decat cea a polistirenului expandat.
Daca alegeti pentru termoizolatie polistiren extrudat trebuie sa stiti ca impermeabilitatea acestuia este net superioara polistirenului expandat, fiind recomandat pentru termoizolari in medii umede: fundatii, socluri si terase inversate. Fluctuatiile de temperatura (sub si peste 0OC) in prezenta umiditatii au consecinte negative in cazul multor materiale pentru constructii. Rezistenta polistirenului extrudat la umezeala, combinata cu duritatea si elasticitatea, fac din el un produs rezistent la inghet/dezghet.
sursa poze: www.alegecorectpolistirenul.ro
Dar, pentru ca are o structura celulara inchisa, spre deosebire de polistirenul expandat, polistirenului extrudat nu are capacitatea de a „respira“, de aceea nu este recomandat pentru termoizolarea exterioara a fatadelor, in timp va duce la aparitia igrasiei.
Ca si uzabilitate, este usor de manevrat si disponibil intr-o varietate de dimensiuni, iar gradele diferite de duritate il fac potrivit pentru aplicatii speciale. Are o rezistenta sporita la agenti chimici precum: acizi, baze, alcool si vopsele bazate pe alcool, apa sarata, ciment, asfalt etc comparativ cu polistirenul expandat.
Ca si o concluzie, cele doua tipuri de polistiren nu se exclud una pe alta, ele sunt complementare. Speram ca aceste informatii va vor fi de ajutor cand veti lua o decizie sau cand veti discuta cu vanzatorul ori mesterul. Pentru informatii despre preturi, accesati acest link.