6 reguli esentiale de ingrijire si inmultire a unui ficus

6 reguli esentiale de ingrijire si inmultire a unui ficus

Avem convingerea ca din nici o casa nu lipsesc plantele ornamentale, de aceea ne-am gandit ca ar fi interesant sa aflam cateva secrete despre ficus. De ce am ales sa vorbim tocmai despre acest tip de arbust ornamental? Deoarece este usor de ingrijit si este o planta nepretentioasa. Iata, asadar cateva reguli de ingrijire:


Pamantul din ghiveci:

Se poate utiliza pamant de padure amestecat cu putin nisip si turba, dar nu rea nici ideea  de a folosi pamant din comert, deoarece si acesta este imbogatit cu nutrientii necesari.

Cum se uda:

Toata lumea stie ca plantele de apartament se uda cu apa la temperatura camerei. Aceasta regula este valabila si pentru ficus. Intre doua udari, pamantul trebuie sa fie usor uscat. Udatul in exces va face ca plantei sa-I putrezeasca radacinile si sa se ofileasca, sau si mai rau sa o pierdeti iar lipsa apei va determina frunzele sa se ingalbeneasca si sa cada.

Sfat personal: din cand in cand stergeti frunzele cu o carpa inmuiata in bere. Vor capata un luciu spectaculos.

ficus

Taierea:

Ficusul se taie spre inceputul primaverii, mai precis din ianuarie si pana in martie. De ce trebuie taiat? Pentru a-l forta sa creasca si pentru a-i stimula ramificarea.


Va vine sa credeti ca acesta este un ficus? Este o specie aparte cunoscuta sub denumirea de ficus macrophylla.

ficus

ficus

Temperatura optima:

Pentru o dezvoltare armonioasa, temperatura optima pentru ficus nu ar trebui sa scada iarna sub 14 grade, iar pe timpul verii ar trebui sa fie cuprinsa intre 20 si 22 de grade.

ficus

 

Lumina este un alt factor important in cresterea si dezvoltarea unui ficus :

Ca orice planta de apartament, aceasta prefera lumina cat mai naturala pe timpul verii, suportand cu usurinta lipsa ei pe toata perioada anotimpului friguros.

ficus

Inmultirea:

Daca aveti un ficus in casa si considerati ca a venit timpul sa-l taiati, profitati si puneti butasul rezultat la inradacinat intr-un vas cu apa, dar nu inainte de a-l tine circa 15 minute in apa calduta pentru a-i reduce fluxul de latex. Pe toata perioada butasirii, frunza se tine rulata si legata pentru a opri evapotranspiratia, adica procesul prin care umezeala este transportata de planta de la radacina la porii de pe partea opusa a frunzei, evitandu-se astfel evaporarea ei in atmosfera.


Trebuie sa precizam faptul ca este contraindicata butasirea dintr-o singura frunza. Aceasta va forma radacini, dar nu va creste o noua planta din ea, prin urmare este nevoie sa aiba cel putin un ochi sau nod pentru a se dezvolta.

ficus

ficussursa foto

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI