Babele de martie: Ce inseamna, cum se alege baba si superstitii

Babele de martie: Ce inseamna, cum se alege baba si superstitii

Babele de martie reprezinta o traditie pe care o cunosc inca de cand eram mica. Acest obicei popular s-a pastrat de-a lungul timpului in Romania si reprezinta o modalitate de a observa cum o sa iti mearga tot anul, in functie de vreme.


Ce reprezinta baba de martie?

Baba de martie o intruchipeaza pe Baba Dochia. In primele 9 zile din luna martie, ea isi da jos cate un cojoc si se pregateste pentru venirea primaverii. 

Cum iti alegi baba de martie?

Exista doua modalitati diferite pentru a iti alege baba de martie.

Prima modalitate de a alege baba de martie

Prima dintre ele este aceea aleatorie. Fiecare persoana decide, in ultima zi a lunii februarie, ce baba doreste sa isi aleaga. Variantele sunt zilele dintre 1 si 9 Martie.


A doua modalitate de a alege baba de martie

A doua varianta este aceea de a iti folosi propria zi de nastere. De exemplu, daca esti nascut pe data de 2 a oricarei luni, baba ta va fi pe data de 2. Daca esti nascut pe data de 29 a oricarei luni, tot ce trebuie sa faci este sa aduni cele doua numere pana cand suma va fi un numar intre 1 si 9 (29=2+9=11, apoi se aduna din nou 1+1=2, ceea ce inseamna ca baba ta de martie este pe data de 2).

Moartea babei Dochia pe data de 9 martie reprezinta faptul ca anotimpul rece s-a sfarsit si ne asteapta un anotimp cald si colorat.

Zilele babelor difera de la o zona la alta. De exemplu, in Muntenia sunt 12 babe, iar in Maramures se obisnuieste „batutul usilor” pentru a goni iarna din sate.


Ziua de 9 martie reprezinta un hotar intre cele doua anotimpuri: anotimpul calduros si cel friguros.

Tu ti-ai ales baba ta de martie anul acesta?

sursa foto: Pixabay


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI