Despre lavanda: crestere, cultivare si proprietati benefice

Despre lavanda: crestere, cultivare si proprietati benefice

Lavanda, cunoscuta si sub numele de „aurul mov” al agriculturii, este un arbust cu o multime de proprietati benefice, ce poate fi folosit in scopuri medicinale, dar si pentru a calma starile de anxietate si depresiile.


Lavanda are un miros foarte placut, se foloseste in scop terapeutic si medicinal, iar florile ei sunt folosite pentru a prepara infuzii sau pentru a se extrage din ele ulei esential.

Lavanda este cultivata de mii de ani pentru proprietatile sale calmante si antiseptice, dar si pentru faptul ca are o culoare deosebita si un miros foarte placut.

Lavanda este utilizata si pentru fabricarea unor parfumuri preferate de doamne si de domnisoare, dar si pentru multe alte produse cosmetice.


De asemenea, aceasta planta nu necesita atentie deosebita atunci cand o plantezi, insa are nevoie de irigare regulata, in caz de seceta.


Lavanda are flori foarte frumoase, care nu sunt doar mov. Exista si flori albe, roz, dar si flori albastre.

Cum se planteaza lavanda

Lavanda se planteaza toamna, insa ea se poate planta si primavara. Aceasta planta prefera zonele cu o clima temperata si trebuie plantata in locuri in care are multa lumina.


In ceea ce priveste solul, lavanda prefera solurile argiloase, sol in care puteti sa adaugati si nisip pentru a ajuta la drenare.

Lavanda se inmulteste prin seminte sau prin butasi, iar conservarea acesteia se face intr-un loc uscat, departe de lumina directa a soarelui.

Pentru a conserva corect lavanda, trebuie sa formati buchete mici de lavanda, buchete pe care sa le tineti suspendate. Astfel, veti permite florilor sa se usuce inainte ca ele sa fie depozitate.


Beneficiile lavandei

Lavanta este indicata pentru a ameliora digestia, pentru a elimina durerile de cap, migrenele, dar si pentru a stimula secretia biliara.

De asemenea, lavanda este cunoscuta si pentru faptul ca ea poate fi benefica in unele tipuri de astm.

Cum se foloseste lavanda

Infuzia: Pentru infuzie, ai nevoie de 2-3 grame de flori la o cana de apa clocotita. Lasa totul sa infuzeze timp de 7 minute, apoi strecoara. Poti indulci bautura cu putina miere. Este indicat sa bei maxim 3-4 cani pe zi de astfel de infuzie.

Te ajuta sa scapi de durerile de cap si trateaza agitatia nervoasa. Daca ai probleme digestive, poti bea maximum 2 cani de infuzie de lavanda pe zi.

Uleiul esential: Uleiul esential se dilueaza (3 picaturi la 10 ml de ulei excipient), apoi se maseaza abdomentul si zona lombara pentru a trata durerile menstruale. Este extrem de eficient si de benefic. Se aplica acest tratament de 2 ori pe zi.

Lavanda poate fi folosita si pentru a indeparta mirosurile neplacute din dulapuri. Foloseste un saculet micut in care sa pui flori de lavanda (de preferat este ca saculetul sa fie din bumbac), apoi pune-l in dulapul cu haine.

Acest saculet va aduce un miros proaspat in dulapul tau si va indeparta orice miros neplacut. Este perfect pentru a fi folosit chiar si in dulpul cu prosoape de baie sau in dulapul in care tii prosoapele de bucatarie.

sursa foto: Pixabay

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI