Care este valoarea optima a umiditatii in camera si cum ne afecteaza ea
Valoarea optima a umiditatii dintr-o incapere ne poate ajuta atunci cand vine vorba de sanatatea organismului nostru, asa cum valoarea incorecta ne poate afecta. Daca si tie ti s-a intamplat sa te trezesti cu gatul uscat sau ai observat ca peretii transpira, inseamna ca nivelul de umiditate din camera nu este unul corect.
In articolul de astazi vrem sa iti prezentam cateva aspecte importante care tin de valoarea optima a umiditatii, dar si de controlarea acesteia.
De ce este important sa obtinem valoarea optima a umiditatii in casa
In special in timpul sezoanelor predispuse alergiilor, insa nu numai, este important ca nivelul de umiditate din casa sa fie unul optim. Umiditatea in camera sau afara reprezinta cantitatea de vapori din casa. Cu cat aceasta cantitate este prea mica sau prea mare, cu atat sansele sunt mai mari sa apar unele neplaceri.
Umditatea are un indicator de referinta: Rh – Relative Humidity, Umiditatea Relativa. Acest indicator poate fi chiar si de 100% in aerul din exterior atunci cand ploua, de exemplu. Confortul termic este o combinatie intre temperatura, presiune si aceasta umiditate relativa.
Daca in exteriorul casei nu putem sa controlam acest lucru, putem sa schimba nivelul de umiditate din camera.
Pericolul unei incaperi cu umiditate prea mare
Unde umiditatea este prea mare, se poate forma mucegaiul pe pereti. Umiditatea crescuta duce la aparitia alergiilor, astmului, dar si la disconfort si la iritatii la nivelul nasului, gatului.
De asemenea, umdiditatea prea mare poate sa provoace eruptii sau eczeme si inrosirea ochilor.
Sanatatea noastra e deosebit de importanta. De aceea, asa cum tii cont de amenajarea holului sau a restul incaperilor, pune pret si pe confortul termic din casa ta.
Care este valoarea optima a umiditatii
Atunci cand temperaturile afara sunt intre 10 si 20 de grade Celsius, valoarea optima a umditatii este intre 40% si 50%.
Daca temperatura este sub 10 grade Celsius, dar pana in 0 grade Celsius, umiditatea trebuie sa fie cuprinsa intre 30% si 40%.
Daca temperatura de afara este sub zero grade Celsius, umiditatea trebuie sa fie intre 30% si 40% pentru a evita condensul.
Ce facem atunci cand umiditatea este prea mica sau prea mare
Un nivel de umiditate prea mare nu este sanatos, asa cum nici un nivel prea mic nu ajuta sanatatea deloc. Ci, din contra, o poate modifica in rau.
Atunci cand umiditatea este prea scazuta, se recomanda folosirea unui umidificator. Atunci cand umiditatea este prea mare, se recomanda utilizarea unui dezumidificator.
Pentru a regla nivelul de umiditate din camera trebuie sa aerisesti camera de cel putin doua ori pe zi. De asemenea, alege si plante de interior. Acestea te ajuta deoarece absorb umezeala si regleaza umiditatea din orice incapere.
sursa foto: Pinterest