Cele mai frumoase, colorate si frumos mirositoare plante perene pentru casa ta

Cele mai frumoase, colorate si frumos mirositoare plante perene pentru casa ta

Plantele perene arata cel mai bine in grupuri de trei sau cinci dintr-o singura specie. Aranjati plantele in gramezi care se tes unele intr-altele, pentru o curgere naturala, atragatoare.


Incepeti cu plantele mici si amplasati-le la distante suficiente pentru a se putea maturiza. Exista una sau doua exceptii, desigur. Unele plante perene mari, cum este barba-caprei (Aruncus dioicus) arata mai bine singure, iar cele care traiesc putin, dar fac seminte usor, cum este salvia stralucitoare (Salvia sclarea) va vor arata cea mai buna pozitie, insamantandu-se singure in unele locuri nesteptate, dar frumoase.

Cum se planteaza plantele perene

La multe plante perene care apar chiar la inceputul sezonului, cum este inima insangerata (Dicentra spectabilis), dupa inflorire, li se ofilesc frunzele complet. Altele, cum este macul oriental (Papaver orientale), de exemplu, tind sa-si lase frunzele sa cada in jur, pe masura ce florile se ofilesc. Plantati acestea inspre mijlocul sau spatele stratului, astfel incat vechiul frunzis sa nu fie atat de vizibil.

Plantelor crescute in conditii optime le place in general un sol deschis si bogat si ar trebui plantate singure. Cele din habitat de padure, in special, pot creste impreuna, gradual, amestecandu-se si raspandindu-se la intamplare, formand grupuri care traiesc mult si au nevoie de intretinere putina si prefera sa nu fie deranjate.


In orice caz, toate plantele perene vor avea nevoie de plivire si udare regulata, in primul lor sezon. Daca plantati la inceputul primaverii sau al toamnei, udarea nu va mai fi o problema.

Plantarea

Cand plantati plante perene, verificati eticheta pentru a va asigura ca stiti conditiile ideale pentru plante si ca aveti locatia perfecta. Pregatiti locul de plantare cu balegar in plus, pentru plantele care au nevoie de mai mult, si asigurati-va ca exista un drenaj bun pentru plantele iubitoare de sol uscat.

Este o idee buna sa nu combinati plante care au cerinte diferite; de exemplu, plantele iubitoare de acid si plantele din zone calcaroase nu traiesc bine impreuna. Pentru ca majoritatea plantelor perene cresc repede, nu merita sa platiti in plus pentru planta matura.


Economisiti bani, cumparand-o pe cea mai mica. Daca nu aveti de ales, cumparati o planta mare, care este bine fixata (uneori, stocul de anul trecut se vinde la preturi reduse).

Daca are mai multe coroane, puteti imparti specimenul mare in mai multe bucati, inainte de a planta.

Cum plantam in gradina trandafirii crescuti in ghiveci si trandafirii doar cu radacina

sursa foto: Pinterest


 

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI