Crăița, planta iubitoare de soare, vindecătoare și frumoasă
Crăița este o plantă adaptată perfect pentru temperaturile din România, o plantă iubitoare de soare care înflorește încă din luna mai până târziu, în luna octombrie.
Ca și cârciumăreasa, este o plantă perfectă pentru grădinile rustice. Ea iubește soarele, fiind o plantă a cărui specie cea mai înaltă și viguroasă este Tagetes erecta L.
Despre crăița, o plantă vindecătoare, absolut superbă
Tulpina acestei plante poate ajunge și până la 120 cm înălțime. Această plantă are calități medicinale absolut miraculoase, fiind o plantă ce poate să vindece diabetul, pancreatita. Este o floare care seamănă foarte mult cu crizantema.
Această frumoasă plantă, crăița, este răspândită în toată țara noastră, însă originea ei este din Mexic până în Argentina.
Tulpina aceste flori este dreaptă, puternică, bine ramificată în partea superioară. Frunzele sale sunt adânc sectate, cu marginea lobilor întreagă sau dințată.
Florile ei sunt galbene, portocalii, dar și roșii, unii Colore sau bicolore, simple sau bătute. Florile acestei frumoase plante au diametrul de 6-10 cm.
Întreaga planetă emană un miros caracteristic.
Nevoile și cerințele ei ecologice
Pretențiile pe care le are această floare față de factorii de mediu sunt destul de reduse. Cu toate acestea, aceste flori au nevoie de un sol care să se dreneze ușor. Ele pot să se adapteze în cele mai diferite soluri, au nevoie de foarte mult soare și suportă și perioade scurte de secetă.
Cultura
Pentru a produce răsaduri, trebuie să semeni în răsadniță, solariu sau seră, în lunile martie sau aprilie. În luna aprilie poate fi semănată și direct în teren. Repicarea răsadurilor nu este obligatorie dacă s-a semănat ceva mai rar.
În grădină, distanța între plante se apreciază la 20-40 cm, în funcție de vigoarea soiului.
Îngrijirea culturii constă în udare, privirea buruienilor și afânarea solului.
Carciumareasa, tarancuta din gradina care explodeaza in culori magnifice
Utilizare
Crăițele se folosesc, în primul rând, la amenajarea rondurilor, grădinilor și pot fi poziționate și în curtea ta pentru un plus de culoare. Este o veste bună faptul că aceste flori te bucură cu frumusețea lor până toamna târziu. Ele seamănă cu crizantemele foarte mult, fiind plante la fel de frumoase, ce au o formă asemănătoare.
Plantele care sunt mai pitice sunt foarte bune ca plante de bordură și pentru jardiniere. Soiurile ce au tije mai lungi și flori mai mari oferă excelente flori tăiate care durează foarte mult în apă. Acestea din urmă sunt perfecte pentru persoanele care au o mică afacere cu flori și care le dau spre vânzare pentru a crea cu ele buchete de flori absolut spectaculoase.
Descoperă aici și cum să păstrezi pentru mai mult timp florile din vaza ta: Cum sa mentii florile din vaza proaspete pentru cat mai mult timp.
sursa foto: Pinterest