Crinul de toamna – O floare superba careia i se mai spune si regina umbrei
Crinul de toamna este o floare fantastica ce ne infrumuseteaza curtile la sfarsit de vara, o floare careia i se mai spune si regina umbrei.
In ceea ce priveste speciile, o alta frumoasa planta este crinul imperial.
Crinul de toamna este o planta absolut superba, o floare care iese in evidenta prin frunzele sale mari, lucioase, frunze de un verde albastrui superb.
Aceasta planta isi are originile in China si Japonia. Frunzele sale sunt asezate in tufa de la nivelul suprafetei solului, ele acopera solul prin bogatia lor.
In ceea ce priveste speciile, exista specii precum Hosta glauca Stearn (H. sieboldiana Hort.), O specie ce are frunzele mari, ovale, colorate verde albastrui.
Cum arata florile crinului de toamna
Florile crinului de toamna sunt acele flori tipice, flori pe care le stim de la crinul clasic. Culoarea lor este in violet deschis, insa planta este decorativa mai mult prin frunzis decat prin florile sale.
Planta este supranumita si „Regina umbrei”.
Ingrijirea si cresterea crinului de toamna
In ceea ce priveste ingrijirea si cresterea crinului de toamna, aceasta planta este cunoscuta ca o planta de semiumbra si chiar umbra. Cu toate acestea, ea tolereaza si spatiile care sunt insorite, insa acestea trebuie sa fie umede. Pentru ca plantele sa creasca frumos si sanatos, solul trebuie sa fie in permanenta umed.
Formele panasate de floare necesita un loc cu mai multa lumina si nu prea umed. Planta se simte foarte bine intr-un pamant afanat si bogat in humus.
Ingrijirea pe timp de iarna
Chiar daca este o planta careia ii place umbra, acest lucru nu inseamna ca este o planta si care iubeste frigul. De aceea, trebuie sa stii faptul ca de cele mai multe ori crinii au nevoie de o usoara protejare pe timpul iernii.
Cum sa ingrijesti crinul imperial, o floare deosebita, in nuante unice
Cultura crinului
Crinul se inmulteste foarte usor prin divizarea tufei. In acest scop, primavara inainte de pornirea in vegetatie se scoate din pamant planta mama, adica planta care va fi supusa inmultirii.
O poti scoate din pamant cu ajutorul cazmalei si planta se fractioneaza, urmand ca fragmentele obtinute sa se planteze la aceeasi adancime acolo unde se doreste.
Divizarea plantei se aplica la 5-6 ani. Inmultirea prin divizarea tufei poate fi facuta si in luna octombrie.
Distantele de plantare sunt cam de 30-40 cm.
Ingrijirea plantelor
Ce putem face pentru a ne bucura de un plin de toamna absolut superb? Ei bine, ingrijirea acestor frumoase plant consta in fertilizarea cu gunoi de grajd in fiecare primavara sau toamna. Acest lucru se face odata cu desfundarea, evitandu-se apropierea prea mult a cazmalei de planta.
Mai mult decat atat, udarea in perioadele calde si ce secetoase din cursul verii este un pas extrem de important pe care nu trebuie sa il sarim niciodata deoarece aceasta planta iubeste umiditatea.
sursa foto: Pinterest