Cum recoltam corect plantele pentru a le pastra in congelator
Iata cateva detalii despre cum recoltam corect plantele aromatice pentru a ne bucura de ele o perioada mare de timp.
Una dintre marile placeri ale gradinaritului o constituie recoltarea a ceea ce am plantat, crescut si ingrijit. De la recoltarea frunzelor, florilor, semintelor si radacinilor, pana la pastrarea acestora in congelator, toti pasii reprezinta roadele muncii tale.
Bineinteles, daca ai de unde, poti recolta si din salbaticie plante. Este foarte important sa stiti ce sunt inainte de a le recolta pentru consumul propriu.
Cum poti cultiva menta la tine acasa, dar si beneficiile ceaiului de menta
Pentru a obtine cele mai buen rezultate, foloseste trucurile pe care ti le recomandam si bucura-te de cele mai frumoase plante, recoltate corect. Apoi, alege sa le conservi si sa le depozitezi.
Atentia la detalii
Este important ca, inainte de a culege planta, sa te asiguri ca esti absolut sigur de recolta respectiva. Acest lucru se aplica in cazul in care alegi sa culegi plante care au crescut in gradina ta, fara ca tu sa le plantezi, de exemplu.
De asemenea, retine faptul ca acelasi nume comun poate sa apara la mai multe plante, plante total diferite. De asemenea, unele ierburi pot fi confundate cand nu sunt inca inflorite. Aici vorbim despre tataneasa cu degeratul, dar exista si alte cazuri.
Mai mult decat atat, odata ce s-au uscat, plantele devin si mai greu de identificat. De aceea, te sfatuim ca imediat dupa ce le culegi sa nu amesteci loturile si sa le pui eticheta pentru a fi usor de identificat.
Cum sa iti construiesti propria mini-gradina de ierburi aromatice
Folosirea partii corecte
Substantele chimice se gasesc in proportii variate in diferitele parti ale plantei, iar ca rezultat acestea au efecte diferite asupra organismului. De exemplu, asa cum frunzele de coriandru dau o savoare diferita mancarii comparativ cu semintele sale, la fel se intampla si cu frunzele si radacina papadiei. Efectele medicale ale acestora difera.
Inainte de a recolta o planta pentru a o folosi in scop medicinal, asigura-te ca verifici ce parte a ei trebuie folosita. De exemplu, coaja de pe crengile tufei de calin (Viburnum opulus) reprezinta un remediu folositor. Pe de alta parte, bacele aceleiasi plante sunt toxice si nu trebuie consumate.
Trucuri pentru uscarea plantelor
Atunci cand vorbim despre uscarea acestor plante, frunzele trebuie sa fie friabile si usor de zdrobit intre degete. Atunci stii ca ele s-au uscat exact cum trebuie. Te sfatuim sa le tii apoi intr-un borcan inchis ermetic.
Foloseste un gratar metalic. Acesta poate fi ideal pentru uscarea frunzelor. De asemenea, poti sa le pui sa se usuce si pe o sita intinsa pe un cadru de lemn.
37 Modalitati deferite de a avea recolta de plante aromatice
sursa foto: Pinterest