Fructele uscate sunt o sursa de vitamine si minerale la fel de buna ca si fructele in stare proaspata, dar pot fi si un desert delicios si sanatos, in acelasi timp. Iti recomandam fructele deshidratate de tine, prin metode naturale si fara adaos de zahar sau alti conservanti.
In cazul copiilor, fructele deshidratate pot fi gustari sanatoase, numai bune de de pus in pachetul cu mancare pentru scoala.
Pentru a face fructe deshidratate ai nevoie de fructele preferate, gratare sau poti folosi tava de la aragaz cu hartie pergament. Fructele se usuca in cuptor la 90 grade Celsius, nu mai mult, cu usa cuptorului usor deschisa pentru a permite aburului sa iasa.
Lasa tava la cuptor timp de 1 h, intorcand fructele de pe o parte pe alta la interval de 30 de minute.
Cum faci capsuni deshidratate
Spala fructele si indeparteaza frunzulitele.Taie-le in felii subtiri si aseaza-le pe gratar. Nu e nevoie sa adaugi zeama de lamaie sau zahar, pentru ca sunt dulci si aromate capsunile. Le poti manca simple sau in combinatie cu alte deserturi.
Cum faci kiwi deshidratate
Fructele de kiwi se decojesc, se spala si se feliaz. Se aseaza pe gratar sau in tava, fara nici un alt tratament special.
Cum faci mere deshidratate
Spala merele, decojeste-le si taie-le in felii subtiri, dupa ce ai scos partea cu seminte. Stoarce o lamaie si in zeama acesteia scufunda feliile de mar pentru a preveni innegrirea lor. Punele-le pe gratar si sunt gata de de uscat! Optional, poti presara scortisoara deasupra.
Cum faci banane deshidratate
Decojeste bananele si taie-le felii. Fa un sirop din miere si zeama de lamaie in care scufunzi feliile de banane. Aseaza-le pe gratar si da-le la cuptor.
Cum faci portocale deshidratate
Decojeste portocalele si taie-le in felii subtiri. Aseaza-le pe gratar sau in tava si da-le la cuptor. Vei fi uimita de gustul delicios! In plus, le poti folosi si ca obiecte decorative in aranjamente de tip pot-pouri aromat sau ca decoratiuni de iarna.
Timpul de uscare va depinde de grosimea feliilor si daca adaugi sirop cu miere sau nu. Ca sa te asiguri ca fructele sunt uscate, taie o felie si vezi daca este complet uscata in interior.
Lasa fructele sa se raceasca inainte de a le depozita. Cel mai bine este sa le pastrezi in borcane de sticla, dar poti folosi si pungi de plastic vidate.