Lucrări de îngrijire în grădină în ianuarie: Pregătiri pentru un nou an horticol

Lucrări de îngrijire în grădină în ianuarie: Pregătiri pentru un nou an horticol

Ianuarie marchează începutul unui nou an și, deși în multe regiuni este o lună rece și iarnă în toată regula, există câteva lucrări de îngrijire pe care le poți desfășura în grădină pentru a pregăti terenul pentru primăvara care va veni.


Iată câteva activități recomandate pentru luna ianuarie în grădină:

1. Curățenia generală

Începe noul an cu o curățenie generală în grădină. Înlătură resturile de plante uscate sau bolnave din sezonul anterior. Acest lucru nu doar îmbunătățește aspectul grădinii tale, dar și previne răspândirea bolilor și a dăunătorilor.

2. Îngrijirea arborilor și arbuștilor

Revizuiește arborii și arbuștii pentru a identifica ramurile ușor avariate sau afectate de îngheț. Tăierea acestora acum ajută la promovarea creșterii sănătoase în primăvară. Nu uita să aplici mulci protector în jurul rădăcinilor pentru a le proteja de temperaturile reci.


3. Pregătirea solului: Mulcire și îngrășăminte

Dacă vremea permite, aplică un strat generos de mulci în jurul plantelor perene pentru a le proteja rădăcinile de temperaturile scăzute. De asemenea, este momentul potrivit pentru a aplica îngrășăminte lichide sau granulate care să ofere nutrienții necesari solului.

4. Pregătirea patului de legume: Planificare și organizare

Chiar dacă semănatul în aer liber nu este încă o opțiune, poți începe să planifici și să organizezi patul de legume. Alege și comandă semințele, pregătește schema de plantare și începe să gândești asupra sistemelor de suport pentru plantele care au nevoie de ele.

5. Îngrijirea gazonului: Verifică și protejează

În zonele în care iarna poate fi aspră, verifică gazonul pentru a identifica zonele degerate și aplică semințe de iarbă acolo unde este necesar. De asemenea, evită așezarea unor obiecte grele, cum ar fi mașinile sau alte echipamente, pe gazonul înghețat, pentru a preveni deteriorarea.


6. Verifică și întreținerea uneltelor: Pregătirea pentru sezon

O parte esențială a pregătirilor pentru sezonul de grădinărit este verificarea și întreținerea uneltelor tale. Asigură-te că foarfeca de tăiat ramuri, lopata, dar și celelalte instrumente sunt curate, ascuțite și pregătite pentru utilizare.

7. Comandă semințele și materialele de grădinărit: Planifică în avans

Ianuarie este momentul ideal pentru a comanda semințe și alte materiale de grădinărit necesare pentru sezonul care vine. Fă o listă cu semințele dorite, îngrășămintele, substraturile de plantare și orice alte accesorii de care vei avea nevoie.

8. Învelește plantele sensibile la frig

Dacă locuiești într-o zonă cu temperaturi foarte scăzute, acoperă plantele sensibile la frig cu materiale de protecție, cum ar fi pânze de iută sau folie de protecție. Aceasta le oferă o barieră suplimentară împotriva gerului extrem.


9. Monitorizează hranirea păsărilor: Oferă surse de hrănire

Păsările pot avea dificultăți în găsirea hranei în iarnă, așa că oferă-le o sursă suplimentară de hrană. Așează hrănitoare cu semințe în grădină și bucură-te de vizitele lor zilnice.

10. Proiecte DIY: Planifică și construiește

Dacă ai proiecte DIY pe listă pentru grădina ta, ianuarie este momentul potrivit pentru a planifica și a începe construcția. Poate vrei să construiești suporturi pentru plante sau chiar un mic solar pentru a-ți extinde sezonul de grădinărit.

Hranitoare pentru pasari sau cum sa atragi necuvantatoarele in curte

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI