Cum se construieste o afumatoare – Sfaturi utile, trucuri si idei creative

Cum se construieste o afumatoare – Sfaturi utile, trucuri si idei creative

Preparate suculente, fragede si gustoase poti avea si tu daca alegi sa construiesti o astfel de afumatoare. Atunci cand sezonul rece se apropie, cu totii dorim sa gustam carne cu un gust aparte, o carne afumata care ne aduce aminte de gustul preparatelor pe care parintii si bunicii nostri le gateau.


Cu ajutorul unei astfel de afumatori in curtea ta, poti sa prepari si tu propria carne gustoasa, o carne cu acel gust de altadata. Mai mult decat atat, cu o afumatoare poti sa oferi alt gust si branzeturilor sau cascavalului.

Despre produsele afumate

Construirea unei astfel de afumatori nu doar ca ofera un alt gust mancarii, dar te ajuta si sa o pastrezi mai mult timp. Pe vremuri, bunicii si strabunicii nostri nu aveau aparate performante, astfel ca optau pentru a afuma carnurile si branza. In acest fel, preparatele se mentineau gustoase pe o perioada mai mare de timp.

Produsele de care ne bucuram sunt: kaizer, carnati, salam, muschi, jambon, pastrama, dar si carne de peste. Din carnea de peste enumeram pastravul, macroul, dar si crapul si somonul. Toate aceste produse afumate raman proaspete si sunt gustoase.


Sfaturi utile pentru o curte amenajata cu gratar si zona de relaxare

Construirea unei afumatori

Afumarea se poate face la rece sau la cald. Afumarea la rece se face la temperaturi cuprinse intre 8 si 24 de grade Celsius, pe cand afumarea la cald se face la 60 de grade Celsius.

In ceea ce priveste construirea unei astfel de afumatori, nu trebuie neaparat sa construiesti un spatiu nou. Afumatoarea poate fi inclusa in gratarul sau in cuptorul tau de gradina. Multa lume alege una dintre aceste optiuni.

Daca nu vrei sa construiesti singur o afumatoare, poti alege sa achizitionezi una din magazinele de specialitate.


Tipuri de afumatori

Afumatorile pot fi din lemn, caramida, ingropate in pamant, din metal, dar si afumatori profesioniste, adica acele afumatori folosite de producatorii de mezeluri.

Construirea unei afumatori la suprafata

Pentru a construi o afumatoare la suprafata ai nevoie de pereti laterali si o usa de acces. Poti alege pentru lemn sau caramida, ambele materiale fiind rezistente pe termen lung si perfecte pentru o afumatoare.

Dupa ce ai construit peretii laterali, se va construi focarul, adica se toarna betonul pentru a realiza soclul. In acest focar vor arde lemnele, asa ca focarul trebuie construit din beton.


Apoi, se monteaza canalul de dirijare a fumului. Acesta se poate cumpara si este construit din metal. Dupa ce ai montat canalul de dirijare a fumului se construieste sau se monteaza un cos de evacuare a fumului.

Etapa finala consta in prinderea unor suporti pentru a sustine afumaturile. Este vorba de acele bare de metal pe care urmeaza sa montezi alimentele.

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI