Cum se ingrijeste Craciunita – Sfaturi pentru o planta superba

Cum se ingrijeste Craciunita – Sfaturi pentru o planta superba

Craciunita sau Steaua Craciunului este o planta perena indragita si foarte usor de ingrijit. Aceasta floare isi schimba culoarea in rosu in preajma Craciunului, este o planta de apartament iubita si are denumirea stiintifica de Euphorbia pulcherrima.


Planta care se mai numeste si Poinsettia are frunze superioare care devin rosii in preajma Nasterii Domnului.

Ingrijirea plantei – Cum se ingrijeste Craciunita

Aceasta planta este frumoasa, este extrem de populara si poate fi usor de tinut intr-un apartament deoarece se ingrijeste cu un efort minim.

Daca nu ai avut pana acum nicio planta in apartament si iti doresti una, o idee foarte buna este sa iti achizitionezi o astfel de Craciunita. Nu este deloc pretentioasa si iti va umple casa de bucurie cu frumusetea ei.


Ai grija sa nu o muti! Planta este putin sensibila atunci cand vine vorba de mutarea ei. In ceea ce priveste udarea, planta rezista si daca trece o saptamana fara sa o uzi. Nu risca insa si uda planta zilnic cu o cantitate mica de apa.

Nu uda planta in farfuriuta deoarece este de preferat sa mentii pamantul umed. Umezeala din jurul ghiveciului s-ar putea sa iti ofileasca planta. 

Craciunita si rezistenta ei iarna

Pentru ca planta sa reziste in anotimpul rece, ea trebuie sa fie tinuta intr-o incapere in care temperatura are cel putin 15 grade Celsius. Daca obisnuiesti sa tii plantele afara, pe balcon, pe timp de iarna ar fi bine sa muti planta in casa. 


Tunde planta!

Primavara, Craciunita se tunde pentru a nu deveni foarte frunzoasa. Se scurteaza lastarii pentru a stimula si ramnificarea plantei. Craciunita ajunge pana la 1-1.3 metri inaltime. 

Lumina

Craciunita prefera sa stea in locuri luminoase, dar vara ai grija sa nu o tii in lumina directa a razelor soarelui, unde este prea cald.

Fertilizarea

Ca orice alta planta, pentru a fi sanatoasa si frumoasa mereu, si Craciunita are nevoie de administrare de ingrasaminte. Administrarea de astfel de ingrasaminte la Craciunita se recomanda de aproximativ 2 ori pe luna, in perioada in care infloreste. Administrarea de fertilizator se opreste in perioada de repaus, cand planta nu mai infloreste.


Bolile Craciunitei

Daca observati ca floarea voastra incepe sa se ofileasca (frunzele se ofilesc), redu cantitatea de apa pe care i-o administrezi. Putregaiul cenusiu este singura boala care se manifesta la Craciunita prin ofilirea frunzelor.

Cum controlam talia Craciunitei?

Cum va povesteam si mai sus, Craciunita poate ajunge si pana la 1.3 metri inaltime. Daca nu iti doresti sa ai o planta atat de inalta in apartamentul tau sau pur si simplu nu ai loc atat de mult, poti sa controlezi talia acestei frumoase flori.

Pentru a controla talia acestei plante, se recomanda aplicarea de inhibitori – regulatori de crestere: Cycocel, Stabilan, Cycogan 400 care se administreaza dupa ciupirea plantei.

Pentru a avea o Craciunita frumoasa si sanatoasa pe tot parcursul anului, in perioada verii pulverizeaza apa pe frunzele acestei flori.

Tie iti place Craciunita sau Steaua Craciunului ca si planta decorativa pentru apartamentul tau?

sursa foto: Pixabay

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI