Despre fasole: Cum o plantezi si cum o ingrijesti sa obtii o recolta bogata

Despre fasole: Cum o plantezi si cum o ingrijesti sa obtii o recolta bogata

Pe langa faptul ca este delicioasa, fasolea alba ofera si o multime de beneficii organismului nostru.


Fasolea este cultivata atat pentru pastaile tinere cu care poti prepara mancaruri delicioase, cat si pentru semintele bogate in proteine!

Beneficiile fasolei pentru sanatate

Fasolea alba ajuta la detoxifierea organismului, este bogata in minerale, magneziu, fier si te ajuta sa mentii un nivel optim de sanatate in organism.

Fasolea este o sursa importanta de fibre si proteine, mai ales pentru persoanele vegetariene, pentru cele care tin post sau pentru oricine nu mananca carne.


O singura cana de fasole iti ofera peste 50% din cantitatea zilnic de fibre de care are nevoie organismul uman.

Fasolea contine un numar mic de calorii

Pe langa faptul ca este delicioasa, fasolea alba are si putine calorii. De asemenea, fasolea alba te ajuta sa previi constipatia si crizele de tulburari digestive. Este ideala pentru persoanele care sufera de sindrom de colon iritabil.

Are un indice glicemic scazut

Fasolea nu declanseaza modificari importante ale nivelului de zahar, deci este perfecta pentru cei care sufera de diabet sau pentru persoanele care vor sa scada riscul de boli cardiovasculare.


De asemenea, fasolea are un continut ridicat de megneziu, ceea ce tine oasele sanatoase.

Cum se planteaza fasolea?

Acum ca suntem convinsi de faptul ca aceasta leguma este sanatoasa, dar si delicioasa, haideti sa povestim despre cum o plantam si cum o crestem.

Fasolea se planteaza in luna mai. Este o leguma ce se intretine usor, insa trebuie sa tinem cont de cateva aspecte importante pentru ca ea sa creasca sanatos.


1. Lasa-i suficient spatiu sa creasca

Fasolea are nevoie de suficient spatiu pentru a se dezvolta, dar si de spatiu pentru ca tu sa poti intra printre randuri, atunci cand o culegi.

Fasolea pitica are nevoie de aproximativ 20 cm distanta intre plante si cam 45 cm distanta intre randuri.

Fasolea cataratoare are nevoie de 100 de cm distanta intre randuri si aproximativ 30 cm distanta intre plante.

2. Cum se planteaza

Planteaza fasolea direct in pamant, la o adancime de 5-10 cm. Dupa ce ai plantat, uda locul foarte bine. Ea va germina in aproximativ 2 saptamani, in functie de temperatura de afara si de umiditate.

3. Udarea

FAsolea se uda de doua ori pe saptamana, pe tot parcursul anului, fara exceptii, dar in special in perioada secetoasa.

4. Ingrijirea plantelor

Fasolea trebuie prasita, mai ales atunci cand aceasta incolteste. Asigura-te ca nu exista buruieni in sol, iar cand se fac primele frunze, poti aplica o stropire cu fungicid de contact. Vei preveni bolile cauzate de ciuperci.

Fasolea nu este foarte pretentioasa, insa trebuie sa tii cont de sfaturile de mai sus pentru a avea o recolta bogata. Fasolea se poate gati si in perioada in care este pastaie, dar si cand este uscata, folosind doar semintele.

Se poate gati atat cu carne, cat si simpla. Este sanatoasa, ideala pentru intreaga familie si contine o multime de minerale si surse importante pentru un organism sanatos!

 

sursa foto: Pixabay

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI