Gara Regală Curtea de Argeș a intrat în reabilitare, după ce fusese lăsată în paragină. Valoarea investiţiei e uriașă

Gara Regală Curtea de Argeş, construită la cererea Regelui Carol I, a intrat luna trecută în reabilitare. Valoarea investiţiei e una mare, aproximativ 11 milioane de lei. 


Gara Regală Curtea de Argeș intră în reabilitare timp de 2 ani

Gara Regală Curtea de Argeș, una dintre cele mai frumoase din România, va fi reabilitată după mai bine de trei decenii.

La finalul lunii octombrie, CFR SA a anunțat că s-au început lucrările de restaurare a Gării Regale Curtea de Argeş, monument istoric. Lucrările vor fi realizate doar cu materiale şi tehnici specifice, compatibile cu cele originale. Valoarea investiţiei este de peste 11 milioane de lei, fără TVA, iar durata de execuţie este de 2 ani.

Investiția e una mare

Lucrările de “Reparaţii, Reablitare şi Restaurare a clădirii de călători din staţia CF Curtea de Argeş” vor fi executate în baza contractului de proiectare şi execuţie, încheiat între SRCF Craiova şi Asocierea SC EURAS SRL – SC ARHING SRL, precum şi a contractului de supraveghere lucrări (dirigenţie de şantier), încheiat cu Asocierea SC URSU CONSULTING SRL – SC MELPO EXPERT CONSULTING SRL.


Valoarea investiţiei este de 11.017.946,17 lei, fără TVA, sursa de finanţare fiind asigurată din fonduri proprii ale CFR SA.

Principalele lucrări la Gara Regală Curtea de Argeş vizează următoarele:

  • reparaţii şi consolidare a structurii de rezistenţă;
  • restaurare/finisaje componente artistice din lemn, piatră, ceramică, metal
  • înlocuire elemente degradate la şarpantă şi refacere integrală a învelitoarei din tablă;
  • reparaţii instalaţii electrice, termice şi sanitare;
  • reabilitare a instalaţiei de stingere incendiu (hidranţi interiori şi exteriori, lucrări de suplimentare a rezervei de apă).

Gara Regală Curtea de Argeș, construită de arhitectul francez André Lecomte du Noüy

Gara Regală Curtea de Argeș, inaugurată pe 27 noiembrie 1898 odată cu deschiderea căii ferate Pitești-Curtea de Argeș, este o clădire de o valoare istorică și arhitecturală remarcabilă.


Acest proiect a fost realizat de arhitectul francez André Lecomte du Noüy, cunoscut pentru restaurarea Mănăstirii Curtea de Argeș, un alt edificiu emblematic al patrimoniului românesc. Construcția gării a fost realizată într-un timp record, mai puțin de un an, cu un buget de 7,8 milioane lei aur, o sumă impresionantă la acea vreme.

De-a lungul timpului, Gara Regală a devenit un simbol important, mai ales în contextul ceremonialelor funerare ale monarhilor români. Toți regii României înhumați în necropola regală de la Mănăstirea Curtea de Argeș au fost transportați cu trenul, cu excepția lui Carol al II-lea, al cărui sicriu a fost adus în februarie 2003 cu un vehicul militar.

Sursa foto: arges-101monumente.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI