Ghid pentru alegerea plantelor care atrag albinele și fluturii în grădina ta

Ghid pentru alegerea plantelor care atrag albinele și fluturii în grădina ta

Albinele și fluturii nu numai că adaugă frumusețe și viață în grădină, dar sunt și polenizatori esențiali pentru multe plante.


Atragerea acestor polenizatori în grădina ta nu doar că va spori biodiversitatea, dar va ajuta și la creșterea producției de fructe și legume.

Dacă ești interesat să creezi un mediu prielnic pentru albine și fluturi în grădina ta, iată un ghid pentru alegerea plantelor potrivite.

1. Plante cu flori bogate în nectar:

 • Lavanda: Este o plantă preferată a albinelor datorită florilor bogate în nectar și mirosului lor plăcut.
 • Salvie: Florile de salvie atrag albinele și fluturii cu nectarul lor abundent și culoarea lor vibrantă.
 • Ceara albinei (Asclepias): Cunoscută și sub numele de planta fluturilor, ceara albinei este o plantă perenă cu flori albe, roz sau portocalii, care atrage fluturii monarh.

2. Plante cu flori bogate în polen:

 • Floarea-soarelui: Această plantă este o sursă excelentă de polen pentru albine, iar florile mari și luminoase sunt, de asemenea, atrăgătoare pentru fluturi.
 • Trandafirii: Trandafirii sunt o altă sursă importantă de polen pentru albine și fluturi. Varietățile cu flori simple sunt preferate pentru accesul mai ușor la polen.

3. Plante cu flori în formă de trompetă sau tubulară:

 • Petunia: Această plantă populară atrage albinele și fluturii cu florile lor în formă de trompetă și nectarul dulce.
 • Trumpet vine – Luleaua turcului (Campsis): Florile tubulare ale acestei plante vii atrag fluturii și colibrii, precum și albinele în căutare de nectar.

4. Plante cu flori purpurii, albastre sau albe:

 • Verbena: Această plantă cu flori mici și parfumate este o alegere excelentă pentru a atrage albinele și fluturii, în special cele cu nectarul lor bogat și înflorire îndelungată.
 • Buddleia: Cunoscut și sub numele de liliac de vară, această plantă este un magnet pentru fluturi. Ea are flori bogate și parfumate care vin într-o varietate de culori, inclusiv purpuriu, albastru și alb.

5. Plante erbacee perene:

 • Echinaceea: Această plantă perenă are flori cu petale distincte, care sunt atrăgătoare pentru albine și fluturi, oferind, în același timp, și un excelent remediu pentru sănătatea umană.
 • Nepeta (Menta pisicii): Nepeta este o plantă aromatică care produce flori albastre sau mov. Acestea atrag albinele și fluturii și pot fi utilizate și ca remediu natural împotriva țânțarilor.

6. Plante indigene:

 • Flori sălbatice locale: Optează pentru plante sălbatice native din zona ta. Acestea sunt adaptate condițiilor locale și oferă habitat și hrană pentru polenizatori indigeni, cum ar fi albinele și fluturii.

Alegerea plantelor potrivite în grădina ta poate juca un rol important în atragerea și menținerea albinelor și fluturilor. Ele contribuie astfel la sănătatea și fertilitatea ecosistemului din jurul tău.


Prin cultivarea unui mediu prielnic pentru acești polenizatori esențiali, poți contribui la conservarea biodiversității și la prosperitatea plantelor din grădina ta.

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI