Gradina in luna octombrie – Ce mai trebuie facut? Sfaturi practice si utile
Luna octombrie, cu denumirea ei populara „Brumarel”, se apropie cu pasi repezi, iar frigul se va instala din ce in ce mai bine in gradinile noastre. Trebuie sa fim pregatiti pentru iarna, ceea ce inseamna ca vom face toate lucrurile de care este nevoie in gradina pentru ca totul sa fie pus in ordine atunci cand va cadea prima zapada.
Cateva lucruri necesare si practice pe care trebuie sa le facem in gradina in luna octombrie sunt:
- Strangem plantele ofilite si incercam sa nu le lasam pe pamantul din gradina pentru ca bolile care sunt in frunzele moarte sa nu afecteze pamantul sau alte flori tarzii;
- Avem grija sa luam muscatele si sa le punem intr-un loc mai calduros;
- Culegem via (actiunea noastra preferata, nu-i asa?), apoi putem sa bem un must delicios;
- Daca avem un solar, putem pune in pamant usturoi, spanac, salata, ridichi, pentru a avea la primavara verdeata mai devreme;
- Plantam bulbi de zambile, narcise, lalele;
- Culegem fructele coapte;
- Varuim copacii; desi multi dintre noi stiu ca varuitul este o actiune de primavara, pentru a infrumuseta copacii, ei bine, toamna aceasta actiune este vitala pentru scoarta copacilor, din mai multe motive:
- dezinfecteaza scoarta si toate crapaturile scoartei, asa ca varuirea se face cat mai sus, nu doar pe tulpina
- impiedica craparea scoartei copacului din cauza diferentelor de temperatura intre noapte si zi si implicit a dilatarii si contractiei scoartei
- in cazul unor perioade mai calde, impiedica incalzirea tulpinii in exces, tinand pomul in repaus vegetativ
Actiunea de varuire se poate desfasura foarte rapid daca veti folosi un atomizor cum sunt cele de aici, care sa ajunga la o inaltime cat mai mare, dar sa aiba si un rezervor generos, ca sa nu fiti nevoiti sa alimentati prea des.
Ce putem planta in octombrie?
In aceasta luna este momentul potrivit pentru a planta arbusti foiosi, trandafiri si pomi.
Truc DIY: Sapati in jurul arbustilor si pomilor un mic sant si umpleti-l cu frunze. Astfel, primavara viitoare veti putea sa ii mutati mult mai usor, daca doriti acest lucru.
De retinut!
Nu uitati sa supravegheati in continuare si sa fiti atenti la aparitia bolilor si/sau a insectelor la plante. Acestea continua sa apara, chiar si atat de tarziu in toamna.
Alunii
Daca aveti aluni in curte sau pe un teren cultivat, acum e momentul sa strangeti roadele. Alunele culese se pun la uscat intr-o incapere aerisita.
Ingrasaminte
De asemenea, un ultim sfat de care trebuie sa tinem cont este utilizarea ingrasamintelor. Aveti grija sa curatati pamantul de frunze uscate si de crengute, apoi puneti ingrasaminte pe acesta. Astfel, in primavara veti avea plante roditoare si o gradina frumoasa!
Daca ai crengi sau pomii uscati, iti recomandam sa le tai cu o drujba sau un motofierastrau cum sunt cele de aici, si sa le depozitezi in magazie pentru a avea lemn uscat la gratarele pe care le vei face.
Ce daca nu mai este vara, si toamna un gratar este savuros alaturi de un pahar de must proaspat!
Voi ce alte lucrari mai faceti toamna in gradina?