Usturoiul este nelipsit din bucătăria românească. Drept urmare, depozitarea corectă a acestuia pe timp de iarnă este esențială pentru a-l păstra proaspăt și utilizabil pentru o perioadă mai lungă. Usturoiul poate începe să se deterioreze dacă nu este păstrat corespunzător sau dacă este depozitat împreună cu alte legume care pot afecta calitatea sa. Iată câteva idei ingenioase să păstrezi usturoiul peste iarnă!
Idei ingenioase să păstrezi usturoiul peste iarnă
Usturoiul este ingredientul preferat al tuturor românilor. Se poate folosi la prepararea diverselor preparate culinare. În timpul verii, avem usturoi proaspăt din belșug, însă ce facem pe timpul iernii? Pentru a-l păstra mai mult în sezonul rece, există câteva metode prin care acesta nu se strică!
Alege mereu usturoi cu codiță
La tarabele din piață, vei găsi mai multe soiuri de usturoi, de la soiurile românești mari cu coaja albă, la soiuri importate cu coaja roz-violacee sau gălbuie. Trebuie să știi că soiurile de usturoi care se curăță greu de coaja subțire, adică cele românești, sunt cele mai rezistente peste iarnă.
Se lasă la uscat
După ce usturoiul este recoltat, este important să fie lăsat să se usuce complet într-un loc bine ventilat și răcoros timp de aproximativ 2-3 săptămâni. Usturoiul trebuie să fie uscat înainte de depozitare pentru a preveni mucegaiul sau putrezirea. Apoi se pot împleti în funii sau în buchete, care se pot depozita într-un spațiu răcoros și bine aerisit, într-o cămară.
Curățarea corectă
După ce usturoiul este complet uscat, poți îndepărta pământul de pe bulbi și tăia tijele, lăsând doar câțiva centimetri deasupra bulbului. Ai grijă să nu cureți complet stratul protector al pieliței, deoarece aceasta protejează usturoiul.
Depozitarea într-un loc răcoros
Usturoiul se păstrează cel mai bine într-un loc răcoros, uscat și bine ventilat, cu o temperatură ideală între 5-15°C. Evită să depozitezi usturoiul în frigider, deoarece umiditatea îl poate face să încolțească sau să putrezească.
În plus, evită depozitarea în bucătăria de la bloc, unde se acumulează adesea aburi și căldură iarna, iar usturoiul uscat nu rezistă prea mult timp.
Nu-l pune alături de alte legume
Nu depozita usturoiul împreună cu alte legume, în special cartofi sau ceapă, deoarece aceștia eliberează umiditate și gaze care pot accelera degradarea usturoiului. De asemenea, usturoiul poate absorbi mirosuri și arome din alte alimente.
Păstrat cu sare la borcan
Alege căpățâni sănătoase de usturoi, cu foile bine uscate, fără pete. Curăță bine nisipul de pe ele, șterge-le cu un șervet de hârtie și pregătește un borcan de 800 de grame. Poți folosi și borcane mai mari, în funcție de cantitatea de usturoi.
Presară un strat generos de sare de mină neiodată sau sare grunjoasă la baza borcanului. Pune câteva căpățâni de usturoi cu o mică distanță între ele, să nu se atingă, și acoperă cu un strat generos de sare. Pune tifon deasupra și păstrează borcanul în locul cel mai răcoros și bine uscat din casă. Nu îl băga la frigider!
Îl puteți păstra și la congelator
O altă variantă este și păstrarea la congelator. Curăță bine usturoiul, spală cățeii de usturoi și dă-i prin mașina de tocat. Vei obține o pastă destul de fină care se pune cu lingurița într-o tavă pentru cuburi de gheață.
Acoperă bine tava cu două, trei straturi de folie de aluminiu și pune-o la păstrare la congelator. Când ai nevoie, scoți câte un cub de pastă de usturoi înghețată.
Sursa foto: freepik