Ingrijirea rosiilor din gradina pentru a te bucura de o cultura bogata
Salate gustoase, mancaruri cu rosii, dar si multe alte preparate poti face daca ai o cultura bogata si te ocupi de ingrijirea rosiilor. In Romania, exista peste 70 de soiuri de rosii care se cultiva. Acestea se impart in diferite categorii in functie de nivelul de crestere, dar si in functie de perioada de vegetatie.
Cultivarea rosiilor se face dupa ce afara s-a incalzit si in sol se mentine o temperatura de 10-12 grade Celsius. In aceasta perioada, riscul de inghet a trecut.
Sustinerea tomatelor
Pentru a te bucura de o cultura bogata de rosii, se recomanda legarea sau sustinerea tomatelor. Aceasta metoda de sustinere se face pentru rosiile care ajung la peste 80 de cm inaltime.
Metoda nu doar ca sustine fizic rosiile, dar este utila si pentru ca faciliteaza aplicarea de tratamente. De asemenea, si bolile pot fi evitate daca alegi sa le sustii.
Aplicarea de tratamente
Fertilizatorul se aplica la rosii pentru a le incuraja sa creasca frumos si sanatos si pentru a preveni aparitia anumitor boli. Aplica tratamente cu fungicide, acaricide, fertilizanti si regulatori de crestere.
Fertilizarea se face cu produse de calitate superioara.
Prasitul tomatelor
Rosiile au nevoie sa fie prasite cam de 3 sau 4 ori intr-un sezon de vegetatie pentru a te bucura de plante sanatoase.
Carnitul tomatelor
Se taie toate varfurile de crestere, lasandu-se cam 2-3 frunze deasupra ultimului etaj de fructe. Aceasta lucrare ajuta fructele deja formate sa ajunga la maturitate intr-un timp mult mai scurt.
In acest fel, vei ajuta rosiile sa se coaca mai rapid. Carnitul tomatelor se face doar in cazul rosiilor pe care le aveti in gradina.
Sfaturi pentru o recolta mare de castraveti gustosi, frumosi
Cele mai importante 6 beneficii ale morcovilor – Consuma-i zilnic!
Beneficii surprinzatoare ale vinetelor – De ce sa le plantam in gradina
sursa foto: Pinterest