Lucrări ce trebuie desfășurate în grădina noastră toamna

Lucrări ce trebuie desfășurate în grădina noastră toamna

Toamna aduce cu ea schimbări majore în grădina noastră, iar pentru a ne asigura că spațiul verde rămâne sănătos și pregătit pentru iarnă, există o serie de lucrări esențiale ce trebuie desfășurate în această perioadă.


De la pregătirea solului pentru noul sezon până la protejarea plantelor și pregătirea spațiului pentru zăpada iminentă, iată o listă a lucrărilor pe care ar trebui să le întreprinzi în grădina ta toamna.

1. Recoltarea și depozitarea recoltei

Toamna este momentul perfect pentru recoltarea culturilor mature.

Culege legumele și fructele înainte de primele înghețuri și stochează-le într-un loc răcoros și uscat. În plus, poți să începi să aduni semințe pentru viitorul sezon de plantare cartofi, dar și multe alte legume.


2. Curățarea și îndepărtarea resturilor vegetale

Eliminarea resturilor de plante din sezonul anterior este esențială pentru prevenirea bolilor și dăunătorilor.

Adună și arde plantele care au fost afectate de boli sau aruncă-le la gunoi pentru a preveni răspândirea problemelor în anul următor.

3. Îngrășământ pentru sol și pregătirea patului de grădină

Toamna este momentul potrivit pentru a hrăni solul. Adaugă îngrășăminte organice pentru a restabili substanțele nutritive și pentru a pregăti solul pentru următorul sezon.


Poți, de asemenea, să acoperi patul de grădină cu compost pentru a îmbunătăți structura solului și a reduce eroziunea.

În acest fel, solul tău va fi pregătit pentru etapele creșterii grâului.

4. Plantarea bulbilor de primăvară

Toamna este momentul ideal pentru a planta bulbi de primăvară, precum zambile, lalele și narcise.


Acești bulbi au nevoie de timp pentru a se înrădăcina înainte de venirea iernii și vor aduce o explozie de culoare în grădina ta în prima parte a primăverii.

5. Protejarea plantelor perene

Plantele perene necesită protecție în timpul iernii. Adaugă un strat generos de mulci în jurul rădăcinilor pentru a le proteja de îngheț.

De asemenea, poți să îngrădești tulpinile cu ajutorul unor garduri speciale pentru a evita deteriorarea lor în timpul ninsorilor și a vântului puternic.

6. Tăierea și îngrijirea arborilor și arbuștilor

Toamna este momentul potrivit pentru a tăia și a îngriji arborii și arbuștii. Eliminarea ramurilor uscate sau bolnave va încuraja creșterea sănătoasă.

De asemenea, este momentul potrivit pentru a planta noi arbori și arbuști, beneficiind de temperaturile mai scăzute și de solul încălzit.

7. Protejarea plantelor din ghivece

Dacă ai plante în ghivece pe terasă sau în grădină, adu-le în interior sau protejează-le cu ajutorul unor huse speciale.

Plantele în ghivece sunt mai sensibile la temperaturile scăzute, iar astfel vor rezista mai bine în timpul iernii.

8. Închiderea sistemelor de irigare

Asigură-te că sistemele de irigare sunt golite complet pentru a evita congelarea apei în conducte. Oferă o atenție deosebită acestui aspect deoarece înghețul poate deteriora sistemul și poate duce la scurgeri în primăvara următoare.

Pregătirea grădinii toamna este foarte importantă pentru sănătatea plantelor și pentru un start reușit în noul sezon. Aceste lucrări esențiale nu doar protejează plantele existente, ci și creează condiții optime pentru creșterea și dezvoltarea plantelor în primăvară.

Prin aplicarea acestor sfaturi, vei avea parte de o grădină viguroasă și plină de viață în sezoanele ce vor urma.

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI