Obiceiuri si superstitii de Boboteaza si Sf. Ioan – Intre mit si adevar

Obiceiuri si superstitii de Boboteaza si Sf. Ioan – Intre mit si adevar

Boboteaza sau Botezul Domnului este o sarbatoare insemnata in calendar pe data de 6 ianuarie a fiecarui an. Boboteaza inseamna, de fapt, innoirea omului crestin.


Apoi, pe data de 7 ianuarie, sarbatorim ziua Sfantului Ioan. Cu aceste doua zile marcam incheierea sarbatorilor dedicate Nasterii domnului Iisus Hristos.

Aproape 2 milioane de romani sarbatoresc onomastica de Sfantul Ioan, pe data de 7 ianuarie. Te afli printre ei? 

Pe data de 5 ianuarie se tine post negru

Credinciosii respecta data de 5 ianuarie, adica Ajunul Bobotezei si tin post negru, la fel cum fac in Ajunul Craciunului, dar si in Vinerea Mare dinainte de Paste. In aceasta zi, se spun multe rugaciuni.


De asemenea, in aceasta zi, pe 5 ianuarie, preotii merg pe la casele oamenilor si le aduc binecuvantarea Sfintei Treimi cu ajutorul apei sfintite.

Ce semnifica data de 6 ianuarie?

Pe data de 6 ianuarie a fost botezat domnul Iisus Hristos de catre Ioan Botezatorul si semnifica nasterea spirituala a Mantuitorului. Iisus Hristos nu a fost botezat pentru iertarea pacatelor, pentru ca era fara de pacat, ci pentru sfintirea creatiei.

Legenda sfintirii apelor

De ce se sfintesc apele? Care este legenda? Ei bine, atunci cand Ioan Botezatorul a inceput procesiurea botezarii, diavolii au venit si au incercat sa o impiedice. Atunci, Dumnezeu le-a poruncit preotilor sa sfinteasca apele si asa, diavolii au cazut sub gheturi si s-au inecat.


 

Un alt obicei interesant pe care il au oamenii, este acela de folosi apa din fantani pentru a fi sanatosi tot anul. Cum? Oamenii se duc la fantani si isi toarna apa peste cap.

Apa sfintita de preoti are puteri vindecatoare. Se spune ca aceasta vindeca alcoolismul, bolile genitale, dar si deochiul. Apa se poate bea pe tot parcursul anului.

Se spune ca dupa Sfantul Ioan, se boteaza gerul. Adica din aceasta zi, vremea incepe sa se incalzeasca. 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI