Obiceiuri, traditii si superstitii de Sfantul Nicolae – Ocrotitorul copiilor
Sfantul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor si este una dintre cele mai asteptate sarbatori din an. Mos Nicolae este asteptat in seara de 5 spre 6 decembrie cu nerabdare de catre copii. Acestia vor vedea, dimineata, daca au primit fructe si dulciuri sau o nuielusa, in cazul in care nu au fost cuminti.
Cadourile de Mos Nicolae consta doar in dulciuri si fructe, nu si jucarii sau alte lucruri deoarece acele lucruri sunt aduse de catre Mos Craciun.
Copiii il asteapta nerabdatori in aceasta seara pe Mos Nicolae. In functie de ce vor primi, vor sti daca au fost cuminti sau nu in acel an.
Traditia darurilor de Mos Nicolae
Se spune ca trei fete sarace urmau sa fie vandute de catre tatal lor unor barbati bogati, ele neavand zestre. In acea noapte, Mos Nicolae le-a aruncat fetelor pe geam, noaptea, niste saculeti cu bani care au cazut in ghetele fetelor.
In ceea ce priveste ziua de 6 decembrie, se spune ca acum incepe cu adevarat iarna deoarece Mosul incepe sa isi scuture barba si de astazi va ninge.
Sfantul Nicolae nu este doar ocrotitorul copiilor, ci si al vaduvelor, al fetelor nemaritate, dar si al soldatilor.
Superstitii de Sfantul Nicolae
In unele parti din tara, oamenii pun crengute de pomi fructiferi in apa, langa o icoana. Daca pana de Anul Nou aceste crengute infloresc inseamna ca anul ce urmeaza va fi unul roditor.
In aceasta seara, Mos Nicolae vine pe un cal alb, aceasta fiind o referire la prima zapada din anul respectiv.
La sate, feciorii se organizeaza si isi aleg gazda unde merg sa repete colindele pentru Craciun si Anul Nou.
Din batrani mai stim ca Mos Nicolae se serbeaza si pentru ajutor la boli si lovituri. Traditiile romanesti mai vorbesc si despre prognosticuri meteorologice, dar si despre ritualuri magice.