Plantarea unui strat de plante perene, cu aspect natural
Am pregatit, in pasi simpli si usor de urmarit, un ghid despre cum poti sa plantezi un strat de plante perene care sa aiba aspect natural, elegant.
Plantele verzi si florile sunt o modalitate excelenta de a infrumusetea gradina, dar si de a ne bucura de flori fantastice si de ingrijirea lor.
Primul pas pentru plantare
Pregatiti intregul strat, aranjand solul cu o furca si inlaturand buruienile. Raspanditi materie organica deasupra si incorporati-o in sol, pe masura ce plantati.
Asezati-va planta principala (singura daca planta e mare sau stratul mic, sau daca nu, in formatiuni de cate trei). Fiti atenti la relatia de vecinatate cu arbustii si copacii. Daca va place locul, plantati-l.
Pasul numarul 2
Acum pozitionati grupurile de plante care sunt mai putin dominante, pastrand florile de primavara departe de partea din fata a stratului, acolo unde frunzele tind sa cada
dezordonat, dupa inflorire.
Acest spatiu este cel mai bine pastrat pentru plante care infloresc mai tarziu si ale caror frunze sunt atragatoare in lunile dinaintea infloririi.
Pasul numarul 3
Umpleti spatiile cu plante joase, folosind doar o varietate sau doua, pastrate in legaturi separate si impartite de plantele perene mai inalte. Asigurati-va ca exista suficient spatiu pentru distantarile continue. Cel putin o treime din toate plantele ar trebui sa fie specimene joase.
Cele mai frumoase, colorate si frumos mirositoare plante perene pentru casa ta
Pasul numarul 4
Cand toate specimenele sunt plantate, mulciti cu atentie intre ele cu aschii din scoarta de copac. In primele doua anotimpuri dupa plantare, asigurati-va ca zona din jurul fiecarei plante este fara buruieni. Buruienile pot sa strice rapid munca pe care am depus-o cu atata truda.
Plantarea in triunghiuri
Folositi numere impare, minimum trei.
Cinci sau sapte plante se vor alatura rapid, pentru a oferi un aspect fixat. Grupati-le impreuna intr-un triunghi, in functie de distantele de plantare. Sapati o groapa suficient de mare pentru fiecare planta, adaugand o mana de compost. Pozitionati planta, despartind radacinile incalcite, umpleti cu sol, presati si udati bine.
Sugestii utile si trucuri eficiente
Daca o planta recenta si-a dezvoltat prea mult tulpina, subtiati fiecare ramificatie cam la o treime din inaltimea avuta inainte de plantare.
Astfel, are o zona infrunzita redusa din care sa piarda apa in timp ce isi dezvolta sistemul de radacini. Aceasta este de ajutor in special in vreme calda. Subtierea varfurilor ramificatiilor cam cu o luna inainte de inflorire este de asemenea utila pentru plante fixate, ca margareta Michaelmas (Aster novi-belgii) si floxul, care pot deveni prea inalte, prea lungi.
Urmarea va fi ca se vor extinde de dedesubtul taieturii si vor deveni mai stufoase. Inflorirea poate avea loc putin mai tarziu, dar mai puternic.
sursa foto: Pinterest