Pomul pe care trebuie neapărat să-l plantezi în grădină în luna noiembrie

Toamna este o perioadă excelentă pentru grădinărit, mai ales pentru plantarea pomilor fructiferi. Temperaturile sunt mai scăzute și umiditatea solului este mai constantă, ceea ce ajută rădăcinile să se fixeze bine înainte de venirea iernii. Care este pomul pe care trebuie neapărat să-l plantezi în grădină în luna noiembrie?


Ce trebuie să faci toamna în grădină

Pentru a avea o grădină frumoasă la început de primăvară, trebuie să țineți cont de următoarele sfaturi și să le puneți în practică toamna!

Frunzele căzute trebuie adunate pentru a evita acumularea de umiditate care poate favoriza apariția bolilor fungice. Frunzele sănătoase pot fi transformate în compost.

Eliminarea lăstarilor uscați și a crengilor bolnave ajută pomii să intre în sezonul rece într-o stare bună, prevenind răspândirea bolilor.


Îngrășămintele organice, cum ar fi compostul sau gunoiul de grajd bine descompus, sunt ideale pentru solul de toamnă, oferind nutrienți esențiali pentru următoarea perioadă de creștere. Pentru pomii tineri, este indicat să folosești un strat de mulci la baza trunchiului pentru a proteja rădăcinile de temperaturile foarte scăzute.

Pomul pe care trebuie neapărat să-l plantezi în grădină în luna noiembrie

Specialiștii recomandă ca toamna să fie plantați și pomi fructiferi: meri, peri, pruni sau cireși. Asigură-te că alegi soiuri adaptate climatului local și sapă o groapă suficient de mare pentru a permite rădăcinilor să se dezvolte liber.

Mărul este un pom fructifer pe care trebuie neapărat să-l plantezi în grădina ta în noiembrie. E bine să fie plantat la finalul toamnei, înainte de primul îngheț. Este o perioadă bună întrucât mărul se va obișnui cu mediul nou în care e plantat. Cel mai bine e să îl plantezi până când temperatura ajunge la 2-3 °C.


Este un pom care se prinde, de obicei, în orice sol. În cazul în care vrei o producție mai mare de mere, poți înființa o livadă. Mărul suportă căldurile foarte mari, dar și iernile aspre și este ideal să fie plantat în zona dealurilor de până la 700 – 800 de metri altitudine, unde temperatura media anuală este de 7.5-10 ℃.

Pentru o producție mare, e bine să alegi soiuri de măr adaptate regiunii tale și să le plantezi la distanțe corecte (în general, între 3 și 5 metri, în funcție de soi și de tipul de formare a coroanei). Totodată, este indicat să adaugi soiuri polenizatoare compatibile, deoarece mărul are nevoie de polenizare încrucișată pentru o recoltă abundentă.

Sursa foto: freepik


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI