Povestea brânzei de Năsal, care se prepară într-o grotă din județul Cluj. Este unică în lume, iar rețeta e veche de 300 de ani

Povestea brânzei care se prepară într-o grotă din județul Cluj. Brânza românească este la mare căutare, chiar și peste hotare. De aceea, românii au început să se adapteze la noile tendințe și să aducă la viață sortimente vechi. Este și cazul acestei brânze, maturată în grote adânci, amestecată cu trufe ori nuci, sau transformată în roţi cremoase, cu iz picant. 


Povestea brânzei de Năsal care se prepară într-o grotă din județul Cluj

Brânzeturile româneşti tradiţionale prind tot mai mult teren, așa că producătorii români au extins oferta spre zona premium pentru a-și vinde produsele. Drept urmare, rețetele vechi, combinate cu lapte de calitate, produc sortimente tot mai gustoase.

„Avem trei sortimente de brânză toate măturate, una are o maturare de 6 luni. O brânză cu schinduf pentru prima parte a zilei și cea mai apreciată la noi brânză cu trufe”, spune Alina Iancu, reprezentant branzeturi, scrie observatornews.ro. 

În plus, un grup de fermieri din Transilvania produc într-o grotă din judeţul Cluj brânza de Năsal, considerată unică în lume. Rețeta e adaptată după brânza făcută prima dată de o familie de elvețieni ce s-a mutat la Turda în jurul anului 1750.


Totul a pornit de la familia Schilling din Turda

Brânza de Năsal, din comuna Țaga, județul Cluj, a fost creată de către familia Schilling din Turda, dar este și primul produs din România care a obţinut statutul „denumire de origine protejată în Uniunea Europeană”. 

„Este o grotă cu o poveste de peste 300 de ani, cu o bacterie unică în lume care nu poate fi reprodusă. Există în pereții grotei și acolo se maturează în funcție de cât tip dorim să păstrăm produsul, 25-60 de zile. Brânză este măturată în grota de la Ţaga, facem brânză din lapte bivoliță și oaie”, susțin producătorii care au ‘furat’ rețeta brânzei de Năsal.

Sursa foto: turdanews.net/ cluj.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI