Scurt ghid de cumparare al unui generator de curent electric
Daca stai la casa intr-o zona mai izolata sau un cartier in constructie, iar problemele cu electricitatea sunt frecvente, atunci cu siguranta ai nevoie de un generator de curent electric. Dar ce faci daca nu stii care sunt cele mai importante criterii de care trebuie sa tii cont atunci cand ai de facut o astfel de achizitie? Noi am intocmit un scurt ghid de cumparare pentru generatoare, care speram sa iti usureze munca, dar ar fi indicat sa discuti si un specialist atunci cand te decizi sa faci achizitia.
1.Scopul achizitiei
In functie de nevoile pe care le ai, atunci si puterea generatorului va fi alta, deci gandeste-te pentru ce il vrei? Il vrei doar pentru situatiile de urgenta, cand ramai fara curent electric din reteaua comuna sau il vrei ca sursa de curent permanenta? In cel de-al doilea caz vei avea nevoie de un generator puternic, de calitate superioara care sa poata sa functioneze non-stop.
Ca si o observatie, daca te gandesti la un generator ca sursa de curent electric permanenta, atunci trebuie sa ai in vedere ca si costurile vor fi pe masura, iar curentul rezultat va fi extrem de scump.
2.Generator cu pornire automata sau manuala?
La fel, si aici trebuie sa te gandesti in functie de scop. Daca ai nevoie de sursa alternativa sau permanenta de curent, atunci pornirea automata este necesara, pentru ca nu vrei sa ai curentul intrerupt cateva ore, timp in care frigiderul tau se poate dezgheta. Un generator cu pornire automata este benefic si daca ai copii pe care ii lasi singuri acasa. In schimb, daca vei folosi generatorul ocazional, poti opta pentru pornirea manuala, doar in caz de nevoie.
3.Existenta unui stabilizator de tensiune
Majoritatea generatoarelor sunt echipate cu regulator electronic de turatie (AVR), ceea ce garanteaza furnizarea unui curent de calitate, astfel nu aveti nevoie de un stabilizator de tensiune. In cazul in care grupul are regulator mecanic anumite echipamente mai sensibile ( ex: echipamente electronice) trebuie protejate cu un stabilizator de tensiune.
4.Generator fix sau portabil?
Daca iti place sa calatoresti prin tara cu rulota sau sa campezi cu cortul, atunci un generator portabil te-ar ajuta in aceste situatii. Insa, daca nu intentionezi sa il folosesti in astfel de cazuri, atunci poti opta pentru un generator fix.
5. Unde este bine sa il amplasezi?
Ideal ar fi sa il amplasezi cat mai aproape de tabloul general de alimentare, intr-o incinta bine ventilata, avand in vedere si evacuarea noxelor prin pozitionarea corecta a esapamentului si asigurarea unui flux corect de aer si faptul ca motorul termic emite un zgomot destul de puternic in functionare.
Optional, poti achizitiona si o carcasa de protectie pentru amplasarea la exterior. In sezonul rece trebuie pornit periodic pentru a ramane in stare de functionare, daca ai optat pentru un generator cu pornire manuala. Cel mai simplu se asigura acest lucru prin intermediul automatizarii.
6. Ce carburant sa aleg, benzina sau motorina?
Pe langa considerentul financiar al acestor doua optiuni, mai trebuie sa stiti ca puterea necesara unui generator de curent este cea care determina tipul de carburant astfel:
- pentru puteri mai mici de 4 kVA peste 90% din oferta este pentru motoare pe benzina
- pentru puteri mai mari de 15kVA peste 90% din oferta este pentru motoare diesel
7.De ce tip de curent si de ce putere am nevoie?
Un alt aspect la care trebuie sa te gandesti este tipul de curent de care ai nevoie: monofazat sau trifazat. In functie de asta, poti alege din oferta de generatoare monofazate sau generatoare trifazate existenta aici.
Va recomandam sa apelati la un electrician profesionist sau o firma specializata cu care sa va consultati pentru a stabili de ce fel de curent aveti nevoie si care ar fi cel mai potrivit generator pentru nevoile Dvs.