Sfaturi pentru amenajarea unei case de vacanta la munte

Sfaturi pentru amenajarea unei case de vacanta la munte

O casa de vacanta la munte este locul ideal pentru petrecerea clipelor de relaxare alaturi de familie si prieteni. Totusi, amenajarea unei gradini in aceasta zona este mai dificila, pentru ca, de obicei, terenul este in panta. Acest aspect nu este insa o problema, ci o provocare, pentru ca iti da posibilitatea sa-ti pui in valoare imaginatia si sa obtii o curte amenajata intr-un stil unic, inedit.


Tot ce trebuie sa faci este sa tii cont de cateva sfaturi de la specialisti, pe care ti le prezentam in continuare.

Cum amenajezi o gradina in panta

Ca sa poti obtine o gradina impecabil amenajata chiar si la munte, unde terenul este in panta, trebuie sa respecti anumite reguli. Primul pas este terasarea terenului: asta inseamna sa realizezi un sistem de terase, una deasupra celeilalte. Este un procedeu simplu si eficient, folosit de mii de ani, pentru a preveni alunecarile de teren si pentru a valorifica la maximum suprafata gradinii. Astfel, chiar daca ai o curte mica, prin terasare te vei putea bucura de un spatiu mai generos.

In urma terasarii, vei avea o gradina construita pe mai multe niveluri. Apoi, te poti inspira pentru amenajare din revistele de specialitate, unde vei gasi multe idei pentru gradini terasate. Spre exemplu, poti concepe fiecare nivel astfel obtinut ca un spatiu diferit de celelalte, dar totusi in armonie cu ele. Pe un nivel poti construi o terasa pentru relaxare sau pentru servirea mesei in aer liber, pe un alt nivel poti amenaja o gradinita cu flori, iar la baza pantei poti chiar sa plantezi cateva legume sau pomi fructiferi.


Terasarea terenului trebuie realizata cu respectarea unor norme clare, astfel incat curtea sa-ti ofere tot confortul dorit:

  • Nu construi prea multe niveluri, pentru ca astfel terasele ar putea fi prea inguste
  • Peretii pantei trebuie sa aiba o inaltime maxima de 60 cm
  • Peretii de suport trebuie sa fie construiti din blocheti de beton vibropresat, care rezista foarte bine in timp si sunt usor de montat
  • Terasarea se realizeaza prin sapare, incepand de la nivelul de sus.

Pentru o amenajare inspirata a curtii in panta, poti monta jardiniere cu flori la nivelul fiecarei terase. De asemenea, poti construi trepte care sa duca de la un nivel la altul. Iti recomandam sa alegi trepte care sa fie cat mai late si joase, astfel incat sa fie usor de urcat si coborat.

Zonele cu vegetatie pot fi delimitate foarte frumos cu ajutorul unor ziduri ornamentale de mica inaltime, numite palisade. In aceste zone poti sa plantezi specii de arbori si de flori care se simt foarte bine la munte si mai ales pe un teren in panta: tufe, iedera, tuia, conifere, ilex, plante curgatoare si taratoare.


Stilul de amenajare potrivit pentru o casa de la munte este stilul rustic. Acesta presupune simplitate si se bazeaza pe folosirea materialelor naturale, cum este piatra si lemnul. De aceea, ar fi bine sa alegi pavele din beton care sa imite piatra si pe care sa le folosesti pentru pavarea aleilor, terasei, a locului pentru gratar sau a zonei cu foisor. Culorile trebuie sa fie si ele cat mai naturale: mergi pe nuante de bej, maro, crem sau gri.

Daca vei tine cont de aceste sfaturi vei obtine o gradina impecabil amenajata pentru casa ta de la munte!

sursa foto: https://elis.ro/blog/


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI