Sfaturi utile pentru ingrijirea vitei-de-vie toamna

Sfaturi utile pentru ingrijirea vitei-de-vie toamna

Ingrijirea vitei-de-vie reprezinta cheia unei recolte bogate de struguri frumosi, sanatosi, o cultura care sa te bucure cu roade delicioase. Toamna, lucrarile din curte si din gradina nu se lasa asteptate. Ca si livada, podgoria are nevoie de lucrari speciale, lucrari care sa pregateasca vita-de-vie pentru iarna.


Plantarea vitei-de-vie se face in primavara, insa acest lucru depinde de conditiile climatice din fiecare zona a tarii. Este important ca temperatura solului la plantare sa aiba aproximativ 8-10 grade Celsius. Pe solurile grele, plantarea se face in luna aprilie-mai. In acea perioada, temperatura din sol creste, iar umiditatea scade.

Iata care sunt lucrarile pe care le poti intreprinde toamna in podgoria ta pentru a te bucura de o cultura bogata de vita-de-vie.

Taierile de toamna

Toamna, vita de vie are nevoie de taieri. Acest lucru este important si se va reflecta atat in cultura viitoare, cat si in modul in care arata vita de vie. Aceasta planta este, de fapt, o liana. De aceea, taierile sunt un factor ce nu trebuie neglijat. Daca nu tai vita de vie, aceasta se va degrada si, in final, o vei pierde.


Dupa ce frunzele au cazut, se vor face taieri de formare, exact ca la pomii fructiferi. Nu doar ca stimulezi cresterea acestei vitei-de-vii, dar ii poti da si forma dorita acum. De asemenea, taierile regleaza procesul de crestere si de fructificare.

Acum este momentul si sa scapam de ramurile inestetice care, nu doar ca strica aspectul general al vitei-de-vie, dar aceste ramuri pot fi si bolnave sau neproductive.

Toamna se ara vita de vie

Acum este momentul si pentru a ara vita-de-vie. La o adancime de aproximativ 18-22 cm se ara vita de vie. De asemenea, acum se aplica si ingrasamintele de care are nevoie vita-de-vie. Aceste ingrasaminte sunt pe baza de superfosfat, dar si pe baza de sare fosfatica.


Daca vita de vie este in primul sau an de plantare, acum este momentul sa o ingropi total pentru a o proteja si pe ea si pentru a proteja lastarii.

Aratura de toamna se face dupa ce frunzele au cazut cu ajutorul plugului cultivator. Adancimea de arare este de aproximativ 16-18 cm adancime.

Vita de vie – 5 Sfaturi pentru a avea o cultura bogata si sanatoasa

Riscul de inghet

Ca si la alte plante, chiar si vita de vie are un risc ridicat de inghet. De aceea, acum este momentul sa te asiguri ca oscilatiile de temperatura nu iti strica podgoria.


Tratamentele aplicate

Pe perioada toamnei, se aplica tratamente vitei-de-vie. Se aplica acum fertilizari cu ingrasaminte fosfatice, dar si potasice. Mai mult decat atat, tratamentele ajuta vita de vie sa creasca sanatos, frumos, dar si sa nu fie afectata de temperaturile scazute sau de ploile abundente.

sursa foto: Pinterest

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI