Vita de vie – 5 Sfaturi pentru a avea o cultura bogata si sanatoasa

Vita de vie – 5 Sfaturi pentru a avea o cultura bogata si sanatoasa

Fie ca preferi strugurii simpli, in deserturi sau ca iti place sa bei vin facut chiar de tine, ai nevoie de o vita de vie sanatoasa, care sa iti ofere culturi prospere. Strugurii contin vitamine importante si benefice precum vitamina A, B1, B2, B6, dar si vitamina C.


Chiar daca sunt transformati in vin, strugurii isi pastreaza din beneficii, aceasta bautura fiind considerata un puternic antioxidant pentru organism si contribuie la mentinerea sanatatii creierului tau, avand proprietati benefice si pentru memorie.

Alegerea unor soiuri rezistente la boli

Daca iti este frica de imbolnavirea vitei de vie, opteaza pentru soiuri precum Moldova, Valeria sau Brumariu. Aceste soiuri au o rezistenta mai mare atat la boli, cat si la ger.

Ingrijirea vitei de vie

Plantare

Plantarea vitei de vie se face primavara cat mai devreme, chiar in luna martie, insa in solurile mult prea umede se planteaza vita de vie la inceputul lunii mai.


Atentie!

In ceea ce priveste plantarea si zonarea soiurilor nobile de vita de vie, cel mai bine este sa consulti legea inainte pentru a te asigura ca toate demersurile pe care vrei sa le faci vor fi in regula. Consulta Ordinul 225/31.03.2006 privind aprobarea Zonarii soiurilor nobile de vita-de-vie roditoare admise in cultura in arealele viticole din Romania.

vita de vie

Stropirea vitei de vie

Pentru a te asigura ca vita de vie este sanatoasa, cel mai bine este sa o stropesti pe intreaga perioada de vegetatie a acesteia. De asemenea, in functie de zona tarii si de conditiile climatice, poti sa alegi stropirea viei si cand nu este perioada ei de vegetatie pentru a te asigura ca nu exista pericolul aparitiei bolilor.


Udarea si altoirea viei pentru a avea o cultura sanatoasa

Fiecare vita se uda cu aproximativ 10 litri de apa. In ceea ce priveste altoirea, acest proces consta in taierea unor portiuni de lastar de la o planta ca mai apoi sa o muti pe alta planta.

vita de vie

Lucrari de ingrijire pentru o vita de vie bogata

In decursul unui an, vita de vie are nevoie de ingriji speciale pentru a te asigura ca recolta este una sanatoasa.

Indreptarea spalierilor: Ai grija ca spalierii sa fie indreptati, iar sarmele care sustin via trebuie indreptate sau inlocuite daca au ruginit.


Tine cont de ararea viei: Primavara, via trebuie arata.

Legatul lastarilor: Pentru o vie sanatoasa si ingrijita, lastarii se leaga atunci cand ajung la aproximativ 40 de cm. Acest lucru se face de 4 ori in perioada de vegetatie.

Tratamente fitosanitare: Pe toata perioada anului se fac tratamente pentru a evita manarea viei, fainarea sau putregaiul cenusiu.

De asemenea, nu uita de plivitul, ciupitul lastarilor, carnitul acestora si de copilirea lastarilor anticipati.

Un alt truc pe care te sfatuim sa il aplici este sa desfrunzesti partial via pentru ca strugurii sa aiba parte de lumina necesara.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

URMĂREȘTE-NE

232,166FaniÎmi place
2,494CititoriConectați-vă
51CititoriConectați-vă

RECOMANDĂRI