Sporul casei si begonia – Cum le inmultim si le ingrijim
Bucuria casei (sporul casei) si begonia sunt plante superbe, nepretentioase si care au inceput sa fie din ce in ce mai populare. Haideti sa aflati secretele lor, chiar in articolul de mai jos. Vrem sa va povestim care sunt sfaturile cele mai bune pentru a le inmulti, dar si pentru a ingriji aceste plante decorative.
Bucuria casei (Impatiens walleriana)
Sporul casei sau bucuria casei este o planta nepretentioasa si se cultiva foarte usor. Ea se inmulteste atat prin varfurile vlastarilor taiati de pe planta inflorita, cat si prin seminte.
Vlastarii se tin in apa pana se formeaza radacina (maximum o saptamana dureaza), apoi se planteaza in ghivece, jardiniere sau chiar straturi.
Semintele se seamana primavara in pamant format din turba si pamant din frunze.
Variatii deosebite de culori
Putem obtine o multime de nuante si de culori de flori diferite.
Cum se ingrijeste aceasta planta?
Planta are nevoie de multa apa si de lumina. Perioada de inflorire se poate prelungi prin mutarea ghivecelor in casa odata cu venirea frigului. Dupa ce frigul a venit, putem sa tinem ghivecele in casa, insa temperatura din casa nu trebuie sa fie foarte ridicata.
Daca veti da drumul la centrala, aveti grija sa verificati din timp de ce piese de schimb centrale termice are nevoie aceasta. Fie ca este vorba de astfel de vase de expansiune sau de alte piese, aveti grija ca centrala voastra sa fie functionabila inainte ca frigul sa intre in casele noastre.
Desigur, acest lucru va fi benefic atat pentru plantele voastre, cat si pentru cei dragi.
Begonia (Begonia tuberhybrida)
Este o planta care se poate cultiva atat in curte, cat si pe balcon. Marele avantaj il constituie faptul ca, iarna, bulbii de begonie se scot din ghivece, se ambaleaza in pungi de hartie sau ziar si se depoziteaza la loc racoros. Trebuie sa ii feriti de lumina si sa ii asezati pe un strat de aproximativ 1 cm de pamant in tavi, avand grija ca pamantul sa fie tot timpul umed.
Ce facem dupa ce frigul a trecut?
Odata cu trecerea inghetului, bulbii se pot planta in pamant amestecat, format din turba si pamant de frunze. Bulbii mari, cu mai multi muguri ii puteti imparti astfel incat fiecare bucata sa aiba cel putin doi muguri.
Sfat util: Suprafata taieturii o puteti pudra cu funingine pentru a o dezinfecta.
Ghivecele se pun in locuri luminoase, dar ferite de razele directe ale soarelui, deoarece razele pot provoca arsuri pe suprafata frunzelor.
In timpul udarii, fruzele vor fi ferite de apa, evitand astfel imbolnavirea micotica.
Cum inmultim begoniile?
Plantele acestea sunt superbe si orice gospodina s-ar bucura sa le aiba in casa. Aceste plante atrag atentia chiar si din colturi umbrite. Inmultirea lor se face si prin ruperea primilor muguri crescuti suficient de mari, care se pun direct in pamant. Acesti vlastari se uda pana tarziu (luna ianuarie sau chiar februarie) si apoi se lasa sa se „odihneasca” in ghivece. Udarea se reia la inceputul lunii martie.
Dupa inflorire, la sfarsitul lunii octombrie, se intrerupe treptat udatul lor. Dupa uscarea partii aeriene, bulbii se scot din pamant, peste iarna ocupand un loc neinsemnat.