Superstitii, traditii si obiceiuri de Anul Nou – Iata cateva lucruri interesante!
Revelionul reprezinta o ocazie cu adevarat unica. In toata tara, dar si in toata lumea exista diferite obiceiuri de Anul Nou, obiceiuri pe care oamenii le pun in practica pentru a se bucura de perioada care urmeaza intr-un mod mai prosper, mai vesel, mai bun.
Si in Romania ne bucuram de noul an cu multe obiceiuri si traditii frumoase. Anul Nou mai este cunoscut si sub numele de Sanvasaiu (nume ce provine de la Sfantul Vasile). Este una dintre cele mai vechi si apreciate sarbatori. Anul Nou reprezinta o oportunitate perfecta pentru a incepe proiecte noi, pentru a uita dezamagirile din trecutm dar si pentru a simti ca revii la viata.
Superstitii, traditii si obiceiuri de Anul Nou
Cea mai veche sarbatoare cunoscuta astazi are si cele mai multe traditii si obiceiuri interesante. Anul nou este perceput ca un moment in care sarbatorim o noua lume, dar alungam si spiritele rele.
Obiceiuri si superstitii de Boboteaza si Sf. Ioan – Intre mit si adevar
Traditiile din noaptea de Revelion includ plugusorul, sorcova, jocurile mimice cu masti de animale, dar si Capra, Ursul, Cerbul, Turca si multe alte traditii. In functie de zonele tarii, costumele sunt diferite, iar oamenii se duc din casa in casa pentru a colinda si pentru a intampina noul an.
Jocul Caprei
Capra sau jocul Caprei este un obicei care simbolizeaza personificarea fertilitatii acestui animal. Dansul se face, de cele mai multe ori, de un singur personaj imbracat in capra, restul fiind ciobani, un mos si o baba.
Ingropatul Anului
Un alt obicei interesant este ingropatul anului. Aceasta ceremonie reprezinta, asa cum ii spune si numele, ingroparea figurativa a anului vechi si celebrarea anului nou.
Obiceiurile pentru anul vechi sunt reprezentate de multe activitati ce presupun teama, frica, dezordine si haos. Odata cu inceputul noului an, intervin obiceiurile ce exprima fericirea, optimismul, dar si ordinea si echilibrul.
Ursul
In zona Humorului, ursul de paie este un obicei ce reprezinta un om costumat in haine cu franghii de paie de ovaz cusute pe acestea. Ursul este un joc ce venereaza un animal sacru. La origini, oamenii foloseau pentru acest obicei o blana de urs adevarata.
Calendarul de ceapa
Acest obicei provine din zona Hunedoarei. Calendarul de ceapa anticipeaza cum va fi vremea in anul urmator. Astfel, in seara de revelion se desfac 12 foi dintr-o ceapa. In fiecare foita de ceapa se pune sare si foile se lasa asa pana dimineata urmatoare. In lunile in care sarea se topeste, inseamna ca se asteapta ploi. In celelalte luni, vremea va fi secetoasa. Este un obicei interesant.
Cum sa aranjezi masa de Revelion pentru a fi gazda perfecta
sursa foto: Pixabay