Tradiții în prima zi din noul An. Sfântul Vasile cel Mare este sărbătorit în fiecare an la data de 1 ianuarie. Episcop de Cezareea, este unul dintre cei mai importanţi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe. Află mai jos ce tradiții respectă românii pe 1 ianuarie!
Tradiții în prima zi din noul An
Sfântul Vasile este sărbătorit pe 1 ianuarie în calendarul ortodox, fiind una dintre cele mai importante sărbători ale Bisericii Ortodoxe. El este cunoscut ca unul dintre cei mai mari teologi creștini și este adesea numit „Păzitor de duhuri rele”, datorită vieții sale deosebite și activităților sale de combatere a ereziilor și a influenței demonice.
În tradiția populară, Sfântul Vasile este considerat un aducător de binecuvântări pentru noul an, iar în unele zone, este asociat cu purificarea și protecția familiei de relele din anul ce a trecut.
Ce să faci pe 1 ianuarie
În dimineața zilei de 1 ianuarie, în multe localități din România, se practică obiceiul colindatului, unde grupuri de copii sau tineri merg la casele oamenilor pentru a le adresa urări de bine, sănătate și noroc.
Tot de Sfântul Vasile, tinerii mascați în personaje tradiționale, merg din casă în casă, interpretând ritualuri care se consideră că aduc noroc și prosperitate în anul ce vine. Totodată, există și superstiții legate de această zi.
De exemplu, se spune că orice faptă bună făcută în prima zi a anului va aduce binecuvântări pe parcursul întregului an, iar cine nu respectă obiceiurile din această zi riscă să atragă ghinionul.
De ce bine să verși vin pe masă
În ziua de Sfântului Vasile cel Mare e bine să verşi vin pe masă, să spargi un pahar alb, să răstorni cutia de chibrituri sau să dai de pomană unui om sărac, ca să ai noroc tot anul. Dacă în ziua de Sfântul Vasile, după ce te speli pe faţă, te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de argint, vei fi curat şi sănătos în tot anul.
În tradiţia populară se spune că aduce noroc dacă prima persoană care intră în casă de 1 ianuarie este bărbat. Se mai spune că, în ziua de Anul Nou, orice familie trebuie să fiarbă un cap de porc, pentru a avea un an bogat.
Tradiţia populară mai spune că de Anul Nou se înnoiesc toate, motiv pentru care e bine ca oamenii, în prima zi din an, să-şi pună un gând bun, ca să le meargă bine tot anul.
Sursa foto: criticarad.ro