An de an, pe data de 30 noiembrie, românii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei. Una dintre cele mai cunoscute tradiții este pusul grâului la încolțit. În această perioadă multă lume se întreabă când se pune grâul la încolțit. Pentru astăzi
Trei metode simple de pus grâul la încolțit de Sf. Andrei
Pe data de 30 noiembrie de Sfântul Andrei, creștinii respectă cu sfințenie o serie de tradiții de obiceiuri.
De departe cel mai cunoscut obicei este pusul grâului la încolțit. Ziua Sfântului Andrei e marcată de superstiţia legată de viitor sau de soartă. De aceea, mulţi respectă obiceiul de a pune grâu la încolţit.
În mod tradițional, fiecare membru al familiei va avea propriul vas cu grâul și se va îngrijii de acesta până va încolți. De regulă, grâul încolțit se pune în seara de 29 noiembrie, în ajunul sărbătorii Sf. Andrei, sau pe 30 noiembrie dimineața sau chiar în seara zilei în care este sărbătorit sfântul supranumit protectorul României.
Pentru a pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei, există mai multe variante. Grâul se poate pune la încolțit fie în vată, pământ sau în burete! Iată cum se procedează pentru fiecare în parte:
Grâu la încolțit cu vată
Dacă alegeți să-l puneți în vată, se ia un recipient de plastic sau un vas în care se pune un strat de vată umedă peste care se așază boabele de grâu și la final se pune puțină apă.
Grâu la încolțit cu pământ
Dacă preferați varianta cu pământ, puteți folosi orice recipient dacă nu aveți ghiveci. Începeți prin a pune un strat de pământ, peste care așezați boabele de grâu și mai adăugați un strat subțire de pământ și puneți puțină apă.
Grâu la încolțit în burete
O variantă mai nouă de a pune grâul la încolțit este în burete. Pentru această variantă, puteți folosi un burete de vase nou și să îndepărtați partea abrazivă.
Bureții se pot tăia sub orice formă doriți, iar în zonele tăiate se pun boabele de grâu, după care se pune apă din abundență, până ce buretele este îmbibat cu apă. Apoi, se ia buretele și se pune într-o caserolă, pentru a crea un mediu potrivit pentru încolțire.
Indiferent de varianta aleasă, fie cu vată, pământ sau burete, pentru a vă bucura de o cultură bogată trebuie să așezați recipientul într-un loc din casă cu multă lumină, de regulă pe pervaz.
În plus, după ce grâul a încolțit, nu trebuie să se miște boabele, pentru că altfel există riscul ca germenii să se rupă.
Ce este bine să faci cu grâul pus la încolţit
Conform celor mai vechi tradiții, grâul se pune la încolțit de Sfântul Andrei și se păstrează timp de o lună, până în noaptea de Anul Nou.
Înainte de Anul Nou, grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei se verifică. În funcţie de cât este de verde şi de crescut, ne dăm seama cum va fi următorul an pentru noi. Mai exact, dacă grâul a crescut frumos, atunci înseamnă că persoana care l-a pus la încolțit va avea parte de un an frumos și îmbelșugat și va fi ferit de toate cele rele. Însă dacă grâul nu a crescut prea mult, înseamnă că anul care vine nu va fi unul chiar atât de prosper pentru cel care l-a pus la încolțit.
Sursa foto: europafm.ro