Tu stii sa alegi hartia pentru imprimanta?
Munca la birou implica multa organizare din timp daca vrei sa iti faci treaba in mod eficient. Daca printre atributiile tale este sa ai grija de imprimanta, sa o aprovizionezi cu hartie si sa te asiguri ca ai toner negru, dar si color, probabil te-ai lovit de mai multe probleme. Una dintre ele este despre cum sa alegi hartia potrivita pentru imprimanta.
In acest articol iti vom oferi cateva sfaturi care sa te ghideze in gasirea celor mai bune solutii, in functie de nevoile tale, avand in vedere ca exista nenumarate utilizari pentru harta de copiator.
In functie de aspect alegi hartia pentru imprimanta
Exista numeroase task-uri pe care le ai la birou, iar unele dintre ele reprezinta printarea unora dintre materilalele pe care le-ai scris. In functie de aspectul lor le poti oferi apoi mai departe. De exemplu, hartia mata este potrivita pentru printarea unor informatii necesare pe care sa le oferi colegilor care ti le cer.
Apoi, hartia lucioasa este potrivita pentru coperta unui raport sau pentru un raport in sine pe care urmezi sa il prezinti in urmatoarea sedinta. Mai exista si hartia matasoasa, fina la atingere, cu grad ridicat de hartie reciclata, ce pe care o folosesti pentru drafturi si unde sa mai schitezi cate o noua idee inainte sa le-o prezintin celorlalti membri ai echipei.
In functie de culoare si gradul de luminiozitate
Pentru multi oameni hartia este doar alba, dar nu si pentru un ochi antrenat. Exista hartia alb-albastra, alb-echilibrata sau alb-natural. Daca vrei sa obtii culori vii, o vei folosi pe cea alb-albastra care are un grad mare luminiozitate. Cu cat albul este mai cald, cu atat culorile vor iesi mai sterse.
Daca ai de imprimat fotografii cu tonuri ale pielii, foloseste nuante de hartie mai calde deoarece pe cea alb-albastru persoanele vor iesi gri si vor avea o culoare nenaturala.
Cu cat hartia este mai stralucitoare, cu atat ea este mai scumpa deoarece fabricile trebuie sa adauge mai multe substante chimice precum colorantii fulorescenti.
Hartia in alte nuante decat cele de alb este potrivita pentru copertele proiectelor tale, dar este mult mai pretentioasa deoarece influeneaza mult calitatea imaginilor si culorile acestora. Fa mai multe teste inainte de a preda un raport cu o coperta colorata sa vezi care este cea mai potrivita pentru proiectul tau.
In functie de continutul reciclat
Daca te preocupa grija pentru mediu, poti sa te indrepti catre hartie reciclata. Pentru a putea fi considerata reciclata, cea necerata ar trebui sa aiba 30% din masa sa compusa din hartie reciclata, iar cea cerata doar 10%. Unele fabrici s-a conformat cu minimul, in timp ce altele au cautat sa integreze un procent cat mai mare de material reciclat in viitoarea lor hartie. Pe fiecare ambalaj ar trebui sa scrie procentul.
In functie de utilizarea sa finala
Multifunctionalele inteligente te vor ajuta sa printezi orice ai nevoie pentru compania ta. Dar care sunt categoriile pe care sa le iei in considerare?
In primul rand, este hartia A4 pentru documente, apoi este hartia ecologica, o ai la dispozitie pe cea colorata, toate acestea fiind cele mai uzuale si mai folosite int-un birou.
Pentru task-urile mai sofisticate precum tiparirea unor afise, reclame, meniuri, exista hartia premium de rezistenta la frecventa confectionata din poliester imprimabil care vine in variante opace, transparente, colorate sau albe.
In functie de nevoile tale, alege hartia care ti se potriveste si incepe sa lucrezi intr-un mod profesionist.
sursa foto: Unsplash